Siemens ще инвестира в умните мрежи за блокчейн

Немският концерн обяви, че смята да инвестира в американския стартап  LO3 Energy, който работи над умните енергийни мрежи за блокчейн  търговия с електроенергия. Siemens не разкрива сумата на инвестициите, пише Fortune.

В края на 2016 година  Siemens и LO3 се обединиха за създаване на локална умна мрежа в Нюйоркския район Бруклин. Системата на LO3 дава възможност на „потребители“ да продават на съседите си електроенергия, произведена в къщи чрез слънчеви панели.

Ползвателите на локалната електроенергия от LO3 получават свръхчувствителен уред, който измерва потреблението на електроенергия в различни часове от денонощието. Те получават също така и приложение, което им дава възможност да изпращат запитвания за покупката на електроенергия от определен вид – от слънце или вятър.  LO3 печели от комисионни и планира да предложи данните за потреблението на големи компании за комунални услуги, като свърже локалните мрежи с по-големите. Освен това LO3 иска да използва блокчейна и умни договори от второ поколение от Ethereum за автоматизация на микро трансакции между ползвателите. По думите на председателя на  LO3 Лоурънс Орсини, децентрализацията тук е особено важна, тъй като енергийните компании обичат да манипулират енергийните пазари, както направи това например  Enron в Калифорния през 2000 година.

За разлика от другите блокчейн проекти,  LO3 не смята да провежда ICO и да пуска токени с пазарна стойност. Изваждането на този елемент от блокчейна обаче може да се окаже трудно, тъй като токените мотивират участниците в  мрежата да хостват на компютрите си блокчейн-ПО.

Други потенциални пречки, разбира се, са обслужващите компании, които биха направили всичко възможно, за да отменят законодателите стимулите за производителите на алтернативна енергия. В частност, за обратното изкупуване на електроенергия. Системата на LO3 ще даде възможност на потребителите частично сами да контролират енергийния пазар.

Тук трябва да се спомене също така, че шотландската компания  Faraday Grid представи нова технология за създаване на трансформатори, които по думите на представителя на стартапа осигуряват „невиждана надеждност и скорост“ и дават възможност енергийните мрежи да потребяват до 60 % възобновяема енергия без загуба на стабилността си.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари