Siemens представи IoT решение за наблюдение на газови и петролни кладенци, разработено съвместно с Intel

Siemens IoT Well Surveillance е сигурно, мащабируемо крайно решение за автоматизация и контрол на нефтени и газови кладенци

Източник: Siemens България

Siemens представи мащабируемо, цялостно IoT решение, предназначено да помогне на петролните и газови компании да оптимизират производството и да намалят разходите чрез свързани системи, автоматизация и анализ. Разработено съвместно с Групата за индустриален Интернет на нещата (IoT) на Intel, Siemens IoT Well Surveillance е един от акцентите на провеждащата се в момента Международна изложба и конференция за нефтопродукти в Абу Даби (ADIPEC).

Тази иновативна технология предлага на компаниите от петролната и газова промишленост рентабилно решение за свързване на отделните активи в интегрирана мрежа с минимални усилия, като същевременно осигурява високо ниво на автоматизация.

Намаляването на приходите изисква нови подходи

В сектор, който отбелязва спад на цените, Siemens IoT Well Surveillance ще позволи на енергийните компании да се възползват от предимствата на дигитализацията за намаляване на разходите. Цените на нефта и природния газ са намалели с 50% от 2014 г. насам, а компаниите търсят технология за трансформация на бизнеса, която ще повиши ефективността и ще оптимизира операциите.

Оборудването и активите на нефтените находища обикновено са на значително разстояние и често са само частично интегрирани чрез системи за автоматизация. Това прави трудно обработването на данни за последващо централизирано съхранение и анализ и ограничава оперативната отчетност.

Системата Siemens IoT Well Surveillance дава възможност на компаниите да свързват и интегрират данни от преди несвързани активи по ефективен от гледна точка на разходите начин, което позволява цялостен мониторинг на състоянието, предвидима поддръжка и намален престой на съоръженията.

Интелигентни данни, наблюдение на състоянието и анализи

Siemens IoT Well Surveillance обхваща полевите операции и контрола на изкуственото повдигане на нивото на нефтени находища. Решението използва съществуващи сензори и система за управление на двигателите на Siemens - Simocode за получаване на ключови данни за автоматизиран анализ.

Компютърно устройство Siemens Nanobox на базата на технологиите на Intel извършва усъвършенствани анализи и  мониторинг на тези данни, изчислява условията за работа на помпата, задейства сигнали и оптимизира производството. Извършването на тези изчисления дава възможност за самостоятелна работа на кладенеца. За по-нататъшна обработка и полеви анализи информацията се изпраща до централна система като SCADA или IoT платформа. Предупредителни функции с видео интеграция са достъпни за персонала на обекта чрез изцяло интерактивен уеб портал.

Решението е интегрирано с IoT платформата на Siemens MindSphere, с връзка между производственото съоръжение и приложения за анализи за различни кладенци.

Общите ползи от Siemens IoT Well Surveillance включват повишаване на информираността за активите, оперативната ефективност и увеличени приходи от оптимизацията на производството.

" Siemens IoT Well Surveillance оптимизира производството на петрол и гарантира максимална енергийна ефективност", казва Уве Трогер, директор за Global Oil & Gas Onshore и старши вицепрезидент на направления Процесни индустрии и задвижвания и Дигитализирано производство на Siemens за Близкия изток.

"Това позволява да се намалят разходите в една индустрия, която полага огромни усилия, за да осигури устойчива печалба на фона на ниските цени на петрола. Чрез използването на цифровизацията и иновативни технологии, които вече са успешни в други индустрии, е възможно да се подобри икономичността и надеждността. "

Технологичното сътрудничество с Intel

Intel си сътрудничи със Siemens в разработването на Siemens IoT Well Surveillance. Както технологии, така и хардуер на Intel, са интегрирани в решението, включително Siemens Nanobox с процесор Intel Atom™ и безжична, Intel-базирана точка на достъп. Таблет Intel® Core ™ i5 се използва за визуализация на място на данни с продължителност до 6 месеца, както и за отчитане на данните от кладенеца. Intel също така сътрудничи и за софтуера.

"Иновативното IoT решение на Siemens за мониторинг, анализ и контрол на изкуственото повдигане на нивото на петрола в кладенеца, базирано на мащабируема IoT технология на Intel, демонстрира стойността на автоматизирания анализ и „мекото” наблюдение за оптимизация и контрол, като значително намалява общите разходи ", казва Кристин Боулс, генерален директор на отдела за индустриални и енергийни решения в Групата за индустриален Интернет на нещата (IoT) на Intel. "Заедно, Intel и Siemens помагат да се трансформира света на автоматизацията на нефтените полета и да се даде възможност на компаниите да успеят на един пълен с предизвикателства пазар".

Пилотен проект на OMV

Базираната във Виена петролна и газова компания OMV тества Siemens IoT Well Surveillance в свое нефтено находище от април 2017 г. Оператор на няколкото сондажни кладенци, OMV е окуражена от пилотните резултати, които позволиха оптимизация на производството, ранна идентификация и предотвратяване на загуби, подобряване на поддръжката и облекчаване на работата на персонала на терен.

"Решението на Siemens осигурява на разумна цена пълна информираност за активите за кладенци с ниско производство, като например сондажни кладенци", казва представителят на OMV Саша Блажекович.

Siemens AG (с централи в Берлин и Мюнхен) е глобален технологичен лидер и развива дейност в над 200 страни, предимно в сферата на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията и е един от най-големите световни доставчици на енергийно-ефективни технологии. Siemens е водещ доставчик на офшорни вятърни турбини, турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за пренос на мощности, както и пионер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за промишлеността. Компанията е и водещ доставчик на медицинско оборудване за образна диагностика – в т.ч. системи за компютърна томография и магнитен резонанс – и лидер в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи.

Siemens България е част от Siemens AG и е водещ доставчик на турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за пренос на мощности, вятърни турбини, пионер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерни решения за индустрията, както и на медицинско оборудване за образна диагностика и в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи. В България компанията присъства вече 136 години. Част от структурата на Siemens в България е и фабрика за измервателна апаратура за продукти високо напрежение в гр. Правец.
 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари