Siemens доставя зарядни станции за електрически автобуси в Дания

От тях ще се възползват 45 общини, чрез електрическите автобуси се елиминират вредните частици и шумът

Източник: Siemens България

Siemens подписа рамков договор с „Мовия“ (Movia) – най-големият транспортен обществен оператор в Дания, за доставката на зарядни станции за електрически автобуси.  Споразумението е пример за това как партньорството между властите и частни компании може да допринесе за овладяване на климатичните промени.

От договора ще се възползват 45 общини, в това число Копенхаген и региона Зеланд (Zealand). Siemens ще достави зарядни станции с мощност 150kW, 300kW или 450kW. Тригодишният договор включва инсталиране, пускане в експлоатация, както и облачната система на Siemens за дистанционен мониторинг eBus cloud. Това е едно от най-големите рамкови споразумения на Siemens в сферата на бизнеса с електрически автобуси, който е съпроводено и с 6-годишен договор за сервизно обслужване.

През 2017 г., като част от Транспортния план на „Мовия“ 2016 (Movia’s Mobility Plan 2016), 45 общини и два региона в Зеланд обявиха намерението си до 2030 г. да направят транспорта CO2-неутрален, като тази мярка ще е в полза за 215 милиона пътници годишно. В допълнение Копенхаген си е поставил цел до 2025 г. да стане първият в света CO2-неутрален град. Преминаването към електрически автобуси в града, където ежегодно близо 100 милиона пътници използват такъв вид транспорт, ще елиминира замърсяването с вредни частици, CO2 емисиите и шума.

“Мовия“ цели да осигури екологично-съобразен транспорт за градовете, бизнеса и гражданите. Споразумението със Siemens проправя пътя на електрическите автобуси в Зеланд и по този начин прави транспорта по-екологичен – нещо, за което работим от няколко години“, коментира председателят на УС на „Мовия“  Кирстен Йенсен.

„Електромобилността има ключова роля за превръщането на транспорта в екологичен и щадящ природата. Благодарение на нашата напълно автоматизирана зарядна технология eBus Siemens предлага решения за интелигентни пътища. Решението е бързо, ефикасно и адаптирано към конкретните изисквания на градовете и по-конкретно необходимостта от екологичен транспорт и ниска консумация на енергия“, заяви Роланд Едел, главен технологичен директор на направление Мобилити на Siemens.

Избрани автобусни терминали са оборудвани със зарядни станции, осигуряващи енергия за електрическите автобуси. Системата за управление на батерията на електрическите автобуси контролира процеса по зареждане съгласно протокол ISO 15118 чрез Wi-Fi комуникация.

Зарядните станции могат да заредят батериите в рамките на 4-6 минути, което им позволява да обслужват линиите без прекъсване. Заради бързото зареждане те са идеални за честа употреба и в рамките на час могат да се използват от няколко автобуса от различни производители.

В допълнение Siemens разработи и интерфейс за самите автобуси. Чрез осигуряването на всички компоненти от един доставчик компанията гарантира напълно съвместима зарядна система за автобуси от различни производители.

Избрани автобусни маршрути в Хамбург (Германия), Стокхолм и Гьотеборг (Швеция), Драмен и Осло (Норвегия) и Монреал (Канада) вече са електрифицирани със същата модерна технология на Siemens.

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари