НАЧАЛО » технологии

Science and Technology Daily: Китай и Русия си сътрудничат при разработката на евтини водородни батерии

fb
3E news
fb
12-09-2020 02:47:45
fb
На много места в света се търсят алтернативи. В Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към БАН също е разработена иновативна горивна клетка

Руски и китайски учени разработват нови материали за производство на евтини водородни батерии, съобщава китайското издание Science and Technology Daily. Тези източници на електроенергия ще са по-ефективни и екологично безопасни, в процесът на използването им се отделя вода или водна пара. Над създаването им работи екип от китайски изследователи разработчици от Пекинския химическо технологичен университет и руски изследователи от Самарския национален изследователски университет.

Анджела Буланова, професор към катедрата за физическа химия и хроматография от Самарския национален изследователски университет коментира натрупаният опит досега.

„Към настоящия момент натрупаният опит от използването на такива източници на електроенергия в самолетите, космическите апарати, в промишлеността, в бита. Те са ефективни, екологични, с голям диапазон на работната температура, но те са много скъпи, тъй като в тях се използва платина – тя е най-добрият катализатор, възстановяващ кислорода. Нашата идея е в това, че ние предлагаме да се направи носител за катализатори на базата на мезопорести съединения – материали с микроскопични пори с диаметър от 2 до 4 нанометра. Тези съединения ще може да се включват по време на синтеза на някои елементи, които подобряват каталичните свойства, например азота. Също така ще включим и много редки елементи – диспрозий, лантан, тербий и ще тестваме получените катализатори с помощта на специално оборудване. Тази програма за изследване е разпределена в три години, за финансирането й е отделен гранд по линията на БРИКС като обемът на финансиране е 5 млн. рубли годишно.

Китайската страна отговаря за теоретичните изчисления в рамките на проекта, провеждането на експериментите и производството на аниобменни мембрани за горивните клетки. Руските изследователи са съсредоточени върху разработката на високоефективни катализатори, които не са от платина и проверката на ефективността.

водородни батерии
горивни клетки
По статията работи:

3E news