НАЧАЛО » технологии

SAP е най-скъпата германска компания

fb
3E news
fb
02-04-2018 09:17:00
fb

Компанията SAP, която се занимава с програмно осигуряване за автоматизираното управление на бизнес процесите, е призната за най-скъпата германска компания. Борсовата стойност на SAP се оценява на около 104 милиарда евро, съобщава ДПА, позовавайки се на консултантската компания Pricewaterhouse Coopers (PwC).

Така SAP изпревари такива големи и водещи компании като „Сименс“ /94 милиарда евро/ и „Фолксваген“ /84,6 милиарда евро/. В първата десетка са попаднали застрахователят „Алианц“ /84 милиарда евро/, фармацевтичният концерн „Байер“ /80,5 милиарда евро/ и автомобилните гиганти „Даймлер“ и BMW /съответно 77 и 57 милиарда евро/.

Според изследването, цитирано от БГНЕС, стоте най-скъпи германски компании са увеличили своята борсова стойност от 2014 г. с 33%.

Най-скъпите в света

Въпреки че SAP е един от лидерите в своята област, той дори не влиза в първата десетка нито в Европа, нито в света. Най-скъпата европейска компания е петролният концерн „Шел“, който е оценен на 213 милиарда евро. След него са производителите на храни „Нестле“ и фармацевтичният гигант Novartis от Швейцария.

В първата десетка има компании само от САЩ и Китай, като първите три са специализирани във високите информационни и компютърни технологии. На първо място е „Епъл“, чиято борсова стойност се оценява на 703 милиарда евро, на второ – компанията Alphabet, управляваща активите на Гугъл, а третото място е за корпорацията „Майкрософт“.

SAP
програмно осигуряване
автоматизираното управление на бизнес процесите
технологии
По статията работи:

Галина Александрова