PVMA прогнозира удвояване на световния пазар на слънчева енергия до 180 и 200 GW през 2022 г.

Въпреки значително чувство за несигурност, преходният период в Китай няма да доведе до значителни ефекти след 2020 г. и фотоволтаичният пазар ще продължи да се развива стабилно

Източник: БГНЕС

Последните политически решения в Китай ще засегнат само частично глобалния пазар на слънчева енергия. Растежът в тоз сектор ще продължи и ще достигне темп, измерващ се с по 200 GW годишно до 2022 г. Това прогнозира GreenTech.bg, позовавайки се на нов доклад на PV Market Alliance (PVMA).

Извън Китай пазарът ще нарасне от 45 GW през 2017 г. до над 60 GW през настоящата година.

Индия, Европа и „много нововъзникващи пазари на всички континенти“ ще покажат силен растеж през 2018 г., продължава PVMA. До 2019 г. световният фотоволтаичен пазар, с изключение на Китай, ще регистрира 100 GW нови инсталации. Тази цифра се очаква да продължи да расте.

Като цяло PVMA очаква удвояване на световния пазар на фотоволтаици през следващите пет години, като през 2022 г. той ще достигне между 180 и 200 GW. „Въпреки че преобладава значително чувство за несигурност, настоящият преходен период в Китай няма да доведе до значителни ефекти след 2020 г. и фотоволтаичният пазар ще продължи да се развива стабилно“, се казва в изявление.

PVMA също така очаква диверсификацията на пазара да продължи. Ще има „значим“ принос на новите сегменти. Новите приложения – плаващи PV, селскостопански PV, BIPV и PV за превозни средства (VIPV) – ще представляват 25% от целия пазар до 2022 г.

Прогнозата е в сингрон с очакванията на TrendForce в Тайван за отрицателен растеж на глобалния пазар на фотоволтаици тази година – около 5-8% – което ще доведе до нови инсталации от 92 до 95 GW при спад на инсталациите в Китай с 40% до 31,6 GW. За разлика от това както IHS Markit, така и SolarPower Europe, които неотдавна преразгледаха прогнозите си, все още очакват да станем свидетели на над 100 GW новодобавен капацитет тази година.

Китайската нова политика за соларните системи ще засегне търсенето с около 10 гигавата, прогнозира Жен Гуо Ли, генерален директор в Longi. Извън страната обаче ще има по-голямо търсене. Дали това ще компенсира намалението в Китай, обаче, е неясно.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари