НАЧАЛО » технологии

Microsoft прекратява поддръжката на Windows7 през януари 2015 г.

fb
3E news
fb
10-07-2014 12:48:00
fb

След като през тази пролет Microsoft официално спря да поддържа популярната операционна система Windows XP, повечето потребители се насочиха към по-новата Windows 7. Справка на сайта на софтуерния гигант обаче показва, че и нейната актуализации ще секнат много скоро – на 13 януари 2015 година.

Това обаче не е изненада предвид политиката на компанията, според която основната актуализация на операционните системи продължава в рамките на пет години след пускането на продукта на пазара или две години след стартирането на нова версия. Осмата версия - Windows 8, излезе през октомври 2012 г. и след преустановяването на поддръжката на предшественика му, се очаква клиентите все по-масово да се ориентират към нея, въпреки че за мнозина все още е трудно да свикнат с коренно различната ѝ визия.

Windows 7 е в “обращение” от октомври 2009 година, което означава, че дори ще има три месеца гратис. За успокоение на потребителите, трябва да се отбележи също, че става дума за основната фаза на поддръжка, а след нея настъпва тъй наречената разширена, която се очаква да продължи до 2020 година, пише изданието Digital Spy.

Основната поддръжка включва публикуване на подобрения на сигурността, поправяне на грешки и добавяне на на нови функции. В съобщението на своя сайт Microsoft уточнява, че прекратяването на базовата поддръжка не означава край на предоставянето на автоматични корекции, на обновяването или  на техническа помощ. Разширената поддръжка включва получаване на подобрения в сигурността на софтуера, но техническата поддръжка е платена, като последната възможност е насочена към корпоративните клиенти на компанията. „Удължената поддръжка ще продължи 5 години и включва безвъзмездно обновяване на системата за сигурност, а също така платена поддръжка на корекциите”, се казва в съобщението на Microsoft.

Компанията съобщава също така, че след 13 януари следващата година някои от продуктите ще бъдат включени в т.нар. удължена поддръжка, в това чсло и Windows Server 2008, Windows Phone 7.8, Windows Storage Server 2008, Exchange Server 2010 и Dynamics. Программните пакети  Host Integration Server 2004, Internet Security и Acceleration Server 2004, Systems Management Server 2003, Visual FoxPro 9.0 и Windows CE 5.0 ще бъдат премахнати.

На 31 октомври 2014 г. ще бъдат преустановени продажбите на компютри с предварително инсталирани версии на операционната система Home Basic, Home Premium и Ultimate. Краен срок за прекратяването на продажбите на компютри с предварително инсталирана операционна система Windows 7 Professional засега не се съобщава.

 

Microsoft
Windows 7
операционни системи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева