НАЧАЛО » технологии

Lenovo с ускорено развитие през първото тримесечие на фискалната 2017/2018 Г.

fb
3E news
fb
18-08-2017 11:27:00
fb

Успешната бизнес трансформация на Lenovo, базирана на въведената през изминалата година нова тристепенна стратегия за развитие, продължава да носи добри резултати и през първото тримесечие на фискалната 2017/2018г. Положителните показатели са налице - солидна доходност в ключовия за компанията бизнес с персонални компютри и умни устройства, повишение на приходите и печалбата в поставените за цел сегменти, включително Data Center и мобилния бизнес.       

Благодарение на новите инвестиции в продукти и високоспециализирани кадри Data Center Group (DCG) подразделението, представи най-обширното портфолио в своята история, което включва новите линии ThinkSystem и ThinkAgile, и продължава успешното преструктуриране на търговската организация. Мобилният бизнес представи няколко значими нови продукта, водещ сред които е Moto Z2 Force, който вече е наличен при всички големи американски мобилни оператори, и обедини усилията си по възраждането на бранда Motorola по целия свят.

“Следвайки стриктно новата тристепенна стратегия за развитие, Lenovo остава на стабилни пазарни позиции през първото тримесечие на фискалната година. Бизнесът с персонални компютри продължава да поддържа Lenovo сред най-печелившите компании в този сегмент. Поставихме основите на мобилния бизнес и бизнеса с центрове за данни. Инвестирахме в “Device + Cloud” и “Infrastructure + Cloud” услуги, базирани на изкуствения интелект”, коментира Ян Янцин, изпълнителен дирректор и председател на Борда на директорите на Lenovo.

“Отбелязваме солиден прогрес по всяко от направленията на стратегията за развитие. Мобилният бизнес специално се развива с много добри темпове и е на път да излезе на печалба още след второто тримесечие на фискалната година. DCG бизнесът също се движи ускорено. Тъй като двата нови двигателя на растеж набират скорост, вярваме че устойчивите резултати скоро ще са налице.”

За първото фискално тримесечие, което приключи на 30 юни, приходите на Lenovo възлизат на $10 млрд. долара - без спад на годишна база, но с ръст от 4,5% спрямо предходното тримесечие. Необложената загуба през първото тримесечие е $69 млн. долара, а нетната загуба възлиза на $72 млн. долара.  

Оперативната печалба е със $110 млн. долара повече долара спрямо предходното тримесечие. Брутната печалба на компанията намалява с 11% спрямо същото тримесечие на предходната година до $1,4 млрд. долара, но без спад спрямо предходното тримесечие с брутен марж от 13,6%. Базовата загуба на акция е 0,66 щатски цента, или 5,15 хонконгски цента.

От миналата година Lenovo следва нова тристепенна стратегия за развитие, целяща да балансира ръста и печалбата в PCSD сегмента, забързвайки нашите двигатели за растеж - DCG и MBG, и инвестирайки в не-хардуерни области, за да може компанията едновременно да посрещне съвременните динамики на пазара и да се позиционира правилно за постигане на дългосрочна печалба. Lenovo инвестира в ключови технологии и платформи от следващо поколение, които ще позволяват на потребителите да преминат напред към настъпващата нова технологична ера, в която всички умни устройства ще бъдат свързани в облачни услуги и ще бъдат задвижвани от изкуствения интелект (AI).        

И докато Lenovo разработва нови технологии, следвайки своята “Device + Cloud” стратегия, Lenovo Capital and Investment (LCIG) групата, която предоставя IoT решения, вече успешно реализира първото си постижение за тримесечието, достигайки повече от 3 млн. потребители на глобалната API платформа.     

В допълнение на това, системата LenovoID достигна 225 млн. потребители за първото тримесечие. Успехът, който Lenovo регистрира при не-хардуерния бизнес като софтуер, услуги и big data, вече бележи значителен прогрес и привлича нови клиенти.    

На третата годишна конференция Tech World, която се проведе миналия месец в Шанхай, Lenovo представи няколко нови иновативни продукта като SmartVest и очилата daystAR. Освен това обяви, че ще инвестира $1,2 млрд. долара в изследвания и разработки, свързани с изкуствения интелект, и ще търси умни решения и партньорства, които да подобрят работата в редица сектори като производство, транспорт и здравеопазване.     

Преглед по бизнес групи

В PC and Smart Devices (PCSD) бизнес групата, която включва персонални компютри, таблети и умни устройства, средната продажна цена на нашите PC+таблети отчете подобрение от 7,8% на годишна база, което идва да покаже, че потребителите гравитират около иновативните и хай-енд продукти на Lenovo. Въпреки значителния недостиг на компоненти в индустрията, което породи сериозни предизвикателства при ценообразуването, Lenovo продължава да е сред най-печелившите компании в индустрията.

Приходите на PCSD възлизат на $7 млрд. долара, без да се отчита спад на годишна база. Въпреки това, на тримесечна база групата отбелязва ръст на приходите от 4,8%. Необложените приходи са $291 млн. долара, а маржът при необложените приходи бележи спад от 4,2%, причинен най-вече от сериозното покачване на цените на компонентите в цялата индустрия.

PC бизнесът на Lenovo през първото тримесечие регистрира рекордни печалби на акция в Тихоокеанския регион, Европа и Латинска Америка, осъществявайки 12,4 млн. доставки по света. В Китай, където Lenovo все още се радва на пазарен дял от 36%, компанията посочи нов силен лидер, който ще ръководи PCSD бизнеса. В Северна Америка, където бизнесът е постоянен, нови лидери заеха своите места, за да съдействат за увеличаването на продажбите.

В “дивизията” Мобилен бизнес (Mobile Business Group or MBG), която включва Moto и Lenovo смартфони, Lenovo отбелязва окуражаващ ръст на приходите извън Китай, възлизащ на $1,7 млрд. долара, което е увеличение със 7,6% на годишна база. Като пример за продължаващата положителна тенденция на компанията, Lenovo постигна своята публично поставена цел от 3 млн. продадени бройки Moto Z в рамките на първите 12 месеца.

За второ поредно тримесечие MBG отбелязва увеличение на приходите и продължава да подобрява своята доходност с двупроцентов ръст на приходите на годишна база до $1,7 млрд. долара и подобрение на маржа на необложената печалба от 2,2 пункта за същия период.

С 11 милиона доставки за първото тримесечие Lenovo расте с 12,3% на годишна база извън Китай, водена от значителна печалби в Западна Европа и Латинска Америка - съответно със 137% и 56% на годишна база.

Data Center Group, или DCG, която включва сървъри, сторидж решения, софтуер и услуги, продължава да се фокусира върху трансформиращите процеси, които ще ѝ помогнат да се задържи на конкурентноспособна позиция за по-дълъг период от време - засилване на търговския екип, инвестиране в каналите, подновяване на продуктовите линии, изграждане на бранд стратегията и добавяне на нови партньорства.

Тези действия помогнаха на групата да се стабилизира извън Китай през първото фискално тримесечие, отбелязвайки 14% ръст в приходите спрямо предходното тримесечие. Особено окуражаващ е ръстът на годишна база в Западна Европа и Северна Америка, съответно от 11% и 8%, включително и ръст на тримесечна база респективно от 22% и 19%. И в двата региона новото ръководство, преструктурирането на търговската организация и новите продукти започнаха да печелят очакваните дивиденти, а ние очакваме този тренд да се изкачва, включвайки райони като Китай, тъй като извършваме нашата DCG трансформация по целия свят.

Друг позитивен знак за DCG е, че демонстрира покачване с 1,7 пункта на маржа при необложената печалба на тримесечна база. В допълнение към тези финансови индикатори, DCG постави 42 нови световни рекорда в новата платформа на Intel - повече от всеки друг наш конкурент. Така Lenovo продължава да е най-бързо развиващият се доставчик на решения със суперкомпютри, №1 в Китай, където за кратко време новото ръководство сключи сделка с университета на Пекин.

Lenovo е $43-милиардна глобална компания, поставена в световната класация на Fortune 500. Lenovo e лидер в предоставянето на иновативни потребителски и бизнес технологии. Нашето портфолио от висококачествени, сигурни продукти и услуги обхваща компютри (включително легендарните ThinkPad и YOGA марки), работни станции, сървъри, сториджи, смарт телевизори и семейство от мобилни продукти като смартфони (включително марката Moto), таблети и приложения.

Lenovo
финансови резултати
По статията работи:

Галина Александрова