НАЧАЛО » технологии

Johnson & Johnson купува най-голямата европейска биотехнологична компания Actelion Pharmaceuticals

fb
3E news
fb
26-01-2017 10:53:00
fb

Американският гигант Johnson & Johnson се съгласи да придобие най-голямата биотехнологична компания в Европа - Actelion Pharmaceuticals Ltd. за 30 млрд. долара.

След седмици на противоречи преговори, окончателната сделка дава на базираната в Ню Джърси компания J&J достъп до портфолиото на швейцарската фирма за лечение на редки болести. Фармацевтичният гигант от САЩ първоначално изостави разговорите за цената само за да ги възобнови около седмица по-късно, след като двете компании влязоха в ексклузивни преговори.

Johnson & Johnson ще плати в брой по 280 долара за акция на Actelion Pharmaceuticals Ltd. Днешната окончателна оферта представлява премия от 23% за акциите на Actelion спрямо техните цени на затваряне по време на търговията в сряда на ниво от 227,4 швейцарски франка.

В същото време швейцарския фармацевтичен гигант ще отдели своя бизнес, свързан с създаването на нови лекарства в отделна компания, наречена R & D NewCo, като първоначално J&J ще придоби 16% от акциите на новата компания с опция за придобиване след време на още 16%.

Johnson & Johnson
Actelion Pharmaceuticals
сделка
Биотехнологии
По статията работи:

Галина Александрова