НАЧАЛО » технологии

IHS Markit: 90 ГВт слънчеви централи ще бъдат пуснати в света през 2017 г.

fb
3E news
fb
28-08-2017 01:44:00
fb

Компанията  IHS Markit подобри прогнозата си за развитие на слънчевата енергетика през настоящата 2017 г.  Експертите прогнозират, че общо в света ще бъдат въведени в експлоатация 90 ГВт слънчеви електроцентрали, което е с 14% повече от 2016 г.

По-големият оптимизъм е свързан с буквално бурното развитие на сектора в Китай, на който се падат половината от всички инсталации през годината. Преди се смяташе, че в резултат на понижението на „зелените тарифи“ в края на юни темповете за изграждане на нови фотоволтаици ще спадне. Само за месец юли обаче са били построени слънчеви електроцентрали с мощност от  над 10 ГВт. Експертите окачествяват това като сензация.

Сега анализаторите от  IHS Markit смятат, че в Китай за тази година ще бъдат пуснати в експлоатация 45 ГВт.
По-рано компанията BMI Research (към Fitch) публикува прогнозата си за развитие на енергията от възобновяеми източници до 2026 г. От данните става ясно, че годишният ръст на слънчевата енергетика до 2026 г. ще е от порядъка на 40 ГВт. Както става ясно, темповете, с които ще се увеличават фотоволтаични мощности в света ще продължат да са високи. Отбелязва се също така, че развитието на слънчевата енергетика в Китай има и обратна страна. Това от своя страна се отразява в понижение на прогнозата на  IHS Markit за въвеждането в експлоатация на централи в тези региони през 2017 г.

Дефицит на слънчеви модули в САЩ обаче няма. Това е в резултат на т.нар. „търговска война“ с вносителите от Китай. Резултатът е по-добри условия за американките производители, а също и подобряване на цените.

 

Вижте още на: http://www.bmiresearch.com/articles/global-renewables-capacity-to-almost-double-over-next-decade

IHS Markit
BMI Research
фотоволтаици
слънчеви електроцентрали
По статията работи:

Маринела Арабаджиева