НАЧАЛО » технологии

IHS Markit прогнозира 105 ГВт нови слънчеви мощности в света през 2018 г.

fb
3E news
fb
14-06-2018 09:30:00
fb

Независимо от предполагаемото свиване на динамиката на развитие на слънчева енергетика в Китай през тази година, консултантската компания IHS Markit понижава само незначително предишната си прогноза за развитието на слънчева енергетика.

Очакването на IHS Markit е, че в света през 2018 г. ще бъдат построени 105 ГВт мощности, което е с 8 ГВт по-малко от по-ранната прогноза, преди събитията в Китай, но все пак повече от 2017 г.

 

След публикуване от управляващите в Китай на постановление за намаляване на подкрепата за слънчевата енергетика, всички експерти понижиха прогнозата си за развитието й в Китай и в света.

Анализаторите от  IHS Markit смятат, че Китай през 2018 г. ще въведе в експлоатация 38 ГВт, което е с 15 ГВт по-малко от предишната прогноза. В същото време темповете на ръст в останалия свят ще надхвърлят съществено данните за миналата година.

 

Припомняме, че в първите дни на месец юни три държавни институции на Китай – Националната комисия за развитие и реформи, Министерство на финансите и Националната енергийна администрация излязоха със съвместно изявление „За развитие и реформиране“ на слънчевата енергетика. Основно в документа се говори за прекратяване на издаването на квоти за строителство на промишлени слънчеви електроцентрали, претендиращи за субсидии и забрана на провинциите да издават разрешения за строителство на такива електроцентрали през 2018 г.

 

В същото време Китай е преполовил изпълнението на плана от тринадесетата си петилетка (2016 – 2020 г.) за развитие на слънчевата енергетика. При план от 130 ГВт за 2020 г., през 2017 г. в страната вече е имало мощности от над 130 ГВт, сочат данните. Мерки има и в областта на разпределението по отношение на присъединяването на мощности. Основна причина, според наблюдателите увеличението на дефицита в държавния фонд за подкрепа на развитието на ВЕИ.

IHS Markit
ВЕИ
ВЕИ мощности в света
ВЕИ мощности в Китай
слънчева енергетика
слънчеви мощности
По статията работи:

Маринела Арабаджиева