НАЧАЛО » технологии

IEEFA: Централите, работещи с въглища, са изправени пред трудни времена

fb
3E news
fb
09-05-2017 10:06:00
fb

Една трета от големите електроцентрали в Европа работещи на въглища, или 108 отделни инсталации са изправени пред подобрения, или затваряне заради качеството на въздуха, а и в резултат на новите стойности за нивото емисиите на Европейския съюз. Това коментира в доклад, публикуван на 8 май базираният в Охайо институт за енергийна икономика и финансов анализ (Institute for Energy Economics and Financial Analisis – IEFA.org), става ясно от публикация на Naturalgasworld.

Тези правила допълнително ще подкопаят и в много случаи ще разбият крехката икономика базирана на производството на въглища в ЕС в сравнение с тази на газ и възобновяемите енергийни източници", казва Gerard Wynn от базирания в Лондон IEEFA, който е и енергиен финансов консултант и съавтор с Paolo Coghe на доклада: Europe's Coal-Fired Power Plants: Rough Times Ahead: Analysis of the Impact of a New Round of Pollution Controls.

Собствениците ще трябва или да направят значителни инвестиционни и технически изменения само за четири години, да затворят централите, или значително да ограничат времето им за работа ", добавя Wynn.

Новите стандарти, описани в "референтен документ за най-добрите налични техники" (Bref) за големи горивни инсталации, трябва да бъдат изпълнени до 2021 г.
, пише изданието.

Основните пазари, като Полша и седем ключови оператора са особено засегнати от това, което Wynn нарича "cough-up, wind-down or shut-down" предвид избора за съответствие. Компании от Полша, на Enel/Endesa, EDF, Czech CEZ, the UK’s Drax and Greek PPC и пр.са половината от тези 108 инсталации, посочва изданието.

В доклада се обръща внимание на това как се отразява и цената на природния газ.

С най-голям риск от тези 108 инсталации са мощности от 187 гигавата, които включват около 35% от всички по-големи електроцентрали на въглища, включително лигнитни, и биомаса, което представлява 18% от общото количество в Европа.

Докладът прави четири конкретни препоръки: по-голяма подкрепа за чистите технологии в Източна Европа; прекратяване на политиките, свързани със замърсяване, признаване от Enel и дъщерното дружество Endesa, че Bref дава възможност за закриване на такива инсталации до 2021 г .; намаляване на часовете на работа на такива инсталации и обмисляне на окончателното им спиране.

Докладът може да прочетете тук : http://ieefa.org/wp-content/uploads/2017/05/Europe-Coal-Fired-Plants_Rough-Times-Ahead_May-2017.pdf

 

По  naturalgasworld

 

 

ТЕЦ
ТЕЦ на въглища
Референтен документ за най-добрите налични техники за големи горивни инсталации Bref
По статията работи:

Маринела Арабаджиева