НАЧАЛО » технологии

"Hyperloop" – един проект, който би променил схващането за време и пространство

Транспортната линия ще се движи между Сан Франциско и Лос Анжелис за едва 30 минути в едната посока

fb
3E news
fb
13-08-2013 12:07:00
fb

Американският предприемач Елън Муск разкри подробности за визията на свръхзвуковата транаспортна линия "Hyperloop", задвижвана от слънчева енергия. Футуристичният проект ще превозва по безопасен, бърз, евтин и удобен начин пътници от Сан Франциско до Лос Анжелис за едва 30 минути, при скорост близо 1000 км/ч. Едно от най-впечатляващите неща обаче е цената от 20 долара, която според Муск е напълно постижима предвид технологията, пише агенция Reuters.


В блога си Муск коментира, че евентуален успех на "Hyperloop" ще е революционна крачка в междуградския транспорт. Преди всичко обаче, подчертава той, първата точка в плана е да бъдат преодолени финансовите пречки по осъществяването му, както и да се осигури неговата безопасност.


Предприемачът оприличава "Hyperloop" на нещо средно между Конкорд, електромагнитното устройство "рейлгън" и маса за въждушен хокей. Според предварителните прогнози конструирането и изграждането му ще струват 6 милиарда долара, като процесът ще отнеме между 7 и 10 години. Проучвания сочат, че при успех, транспортната линия, покриваща един от най-натоварените маршрути по западното крайбрежие на САЩ, ще превозва повече от 7 млн. души годишно. Капсулата ще има възможност за превоз и на автомобили, освен на пасажери.


Муск предвижда капсули да заминават на всеки 30 секунди в пиковите часове, като ще пресичат няколкото стотин мили между двата града по специално конструирана издигната нависоко под формата на тръба въздушна възглавница. Капсулите ще се задвижват посредством магнитен линеен ускорител. Тридесет минутното пътуването с "Hyperloop" ще бие всички конкурентни транспортни средства. В момента разстоянието може да бъде взето най-бързо с джет – за час и 15 минути, следван от високоскоростната железница (2 ч. и 40 мин.), а с автомобил отнема цели 5 часа и половина.


Въпреки плюсовете, които Муск изтъква, идеята му среща и не малко критика. Джим Пауъл, един от изобретателите на влакът-стрела и сиректор на Maglev 2000 (която разработва високо скоростни транспортни системи), смята, че "Hyperloop" би била уязвима на терористични атаки и други инциденти. Най-големият проблем, що се касае до терористите, ще е ниското налягане в тръбата, което според него улеснява бомбените атаки. В отговор на това Муск заявява, че налягането действително ще е ниско, но не нулево, а наличието на стандартни въздушни помпи лесно ще преодолее изтичането на въздух. Той допълва още, че т.нар. "транспортни шушулки" ще са в състояние да работят при различни нива на плътност.


От друга страна обаче, допълва Пауъл, необходимостта от създаването на качествена и многообхватна система за мониторинг ще оскъпи проекта двойно – на приблизително 12 млр. долара. Остава да виси и въпросът дали правителството ще одобри "Hyperloop", както и дали частните фирми ще се наемат да участват в изграждането на толкова рисков проект. Дизайнът също подлежи на промени и доизкусуряване, но по думите на Муск той е с отворен код, така че всеки желаещ е свободен да дава идеи да работи по него.


Елън Муск е човекът, който стои зад Tesla Motors, компанията за електрически автомобили в САЩ. Притежател е и на собствена компания за космически полети SpaceX. Той коментира, че в момента няма готовност да се захване сериозно с  "Hyperloop" и за него това е ниско приоритетен проект, тъй като на дневен ред е работата му в SpaceX and Tesla. Все пак демонстрационен модел може да бъде конструиран за 4 години
hyperloop
Елон Муск
свръхзвукова транспортна линия
слънчева енергия
линия Сан Франциско - Лос Анджелис
По статията работи:

Галина Александрова