НАЧАЛО » технологии

Google купува компанията разработваща изкуствен интелект DeepMind

fb
3E news
fb
27-01-2014 12:04:00
fb

Google ще купи базираната в Лондон компаниия DeepMind, занимаваща се с разработки на изкуствен интелект, съобщава TechCrunch.com, базирайки се на Re/codе. Стойността на сделката е от порядъка за над 500 млн.долара.  Придобиването беше първоначално потвърдено от Google, пише изданието.

DeepMind е основана от неврофизиологът Демис Хасабис , Яан Талейн и изследователят Шейн Ледж (занимаващи се със Skype и Kazaa). В сайта на компанията като основател е посочено името и на Мустафа Сюлейман. DeepMindсе занимава със създаване на обучаващи алгоритми с общо предназначение и приложенията за тях – симулатори,, система за електронна търговия, игри и пр.

През 2012 г. проф. Лари Васерман от университета Карнеги – Мелон описа старта на проекта като „система, която мисли”. В началото смятх, че подобен амбициозен проект е трудноосъществим, защото съчетава такива сложни сектори като неврология и програмиране. За това са необходими колосални средства. Но виждайки списъка на известните милиардери, които поддържат проекта, аз реших, че има шанс за осъществяването му, казва той.

Сделката ще даде възможност на Google да попълни активите си по разработка за създаване на идеална търсачка.  През декември 2012 г. Google нае за поста технически директор известният американски изобретател и футурист Ray Kurzweil, който създаде многочислена система за разпознаване на речта.  Той възнамерява да направи търсачка, която да е токова напреднала, че да бъде „кибер приятел” на потребителя.

Интересът на IT-гиганта не се ограничава само с търсачката. Google работи и над самостоятелни автомобили. Освен това през миналата седмица компанията придоби Nest Lads – развиваща умни ситеми за автоматизация на дома, а също така доставчикът на роботи за Пентагона Boston Robotics.

В областта на т.нар. „дълбоко обучение” конкуренцията е изключително сериозна. Подобни проекти вече се осъществяват от Facebook, Yhoo и IBM.

Google
DeepMind
търсачка
По статията работи:

Маринела Арабаджиева