НАЧАЛО » технологии

Google купи производителя на соларни безпилотни самолети Titan Aerospace

fb
3E news
fb
15-04-2014 03:56:00
fb


Google е купила компанията за производство на безпилотни самолети Titan Aerospace, съобщи БГНЕС. Дроновете на Titan Aerospace работят на слънчева енергия, като са способни да останат във въздуха до 5 години. Моделите Solara 50 и Solara 60 могат да изпълняват множество от операциите, които изпълняват орбиталните спътници, като при това са по-маневрени и достъпни.

Според слуховете, Google е реализирал сделката, за да попречи на подобен проект на Facebook.

Параметрите по сделката не бяха огласени, но, според запознати, Facebook се е готвел да закупи Titan Aerospace за около 60 млн. долара. Ръководството на социалната мрежа планирало чрез безпилотниците да разшири интернет мрежата си и до труднодостъпни райони, като дроновете действат в комбинация с аеростати.

Google развива подобен собствен проект под название Project Loon, който предвижда доставка на високоскоростен интернет в трудно достъпни или бедни райони на планетата. Покупката на Titan Aerospace ще позволи на компанията да активизира усилията си в тази сфера.

В края на март Facebook пък обяви, че създава лаборатория Connectivity Lab, в която ще се разработват безпилотници, атмосферни спътници и лазери, с чиято помощ да се осигури интернет достъп на всеки нуждаещ се жител на Земята.

Google
сделка за Titan Aerospace
производство на дронове
проект на Facebook
осигуряване на интернет достъп
По статията работи:

Галина Александрова