НАЧАЛО » технологии

GfK: Потребителите може да похарчат над 1 трлн. евро през 2020 г. за техника и електроника

fb
3E news
fb
22-01-2020 12:01:57
fb

Експертите от компанията за анализи GfKочакват, че през 2020 г. потребителите в света ще похарчат от порядъка на 1,05 трлн. евро за битова техника и електроника. В стойностно изражение това е с 2,5 % повече от 2019 година. В основата на този ръст се очаква да е телекомуникационния сектор (+3 % в парично изражение), голямата битова техника (+2%). Най-бързорастящ сектор в световен мащаб ще е малката битова техника (+8%). Продажбите в сектора на IT, офисната техника и потребителската електроника (аудио-,фото- и видео стоките) остават почти без изменение в сравнение с миналата година, става ясно от данните от прогнозата на GfK по отношение на продажбите на глобалния пазар за битова техника и електроника.

„Предполагаме, че благодарение на разрастването на 5G мрежата, секторът ще се върне към растеж. Основната заслуга при търсенето на смартфони ще имат Китай и развиващите се страни от Азия, което ще окаже позитивно влияние не само върху телекомуникационния сектор, но и на целия глобален пазар на потребителски технологии. Ключови фактори при избора на стоки през тази година остават иновациите, производителността и премията“, отбелязват от компанията, като се отчита, че потребителите „искат да инвестират в удобен и здравословен начин на живот“.

Според оценката на GfK през 2020 г. купувачите на техника и електроника, както и година по-рано ще харчат за телекомуникационни продукти. През 2019 г. за  този тип покупки да били похарчени 43 % повече от глобалния оборот за битова техника. За 2020 г. се очаква сумата да достигне 454 млрд. евро. На второ място остава голямата битова техника, като продажбите в сектора се очаква да нараснат до 187 млрд. евро. За потребителска електроника, очакването е да бъдат похарчени с 14 % повече или 146 млрд. евро. 

GfK
IT
битова техника и електроника
смартфони
По статията работи:

3E news