НАЧАЛО » технологии

General Motors представи безпилотен летящ Cadillac

Футуристичното возило може да излита и каца вертикално

fb
3E news
fb
13-01-2021 11:01:42
fb

General Motors представи безпилотен летящ Cadillac, който излита и каца вертикално и може да превозва пътници над улиците и по-високо във въздуха, съобщава БТА, позвавайки се на Ройтерс.

Старши ръководител от американската компания описа концепцията като "преосмисляне на бъдещето на личния транспорт".

Едноместният Cadillac, който в техническо отношение е вертикален излитащ и кацащ (VTOL), ще може да пътува от градски покрив до градски покрив със скорост до 55 мили в час.

Той е напълно автономен и изцяло електрически, с 90-киловатов двигател, комплект батерии GM Ultium и свръхлека каросерия с четири двойки ротори.

Летящият Cadillac бе представен във видеоклип като част от виртуална презентация на главния изпълнителен директор Мери Бара, заедно с подходящ за семейства електрoмобил тип совалка Cadillac.

Миналата година Бара разкри, че автомобилостроителят проучва алтернативни видове транспорт като въздушни таксита, припомня Ройтерс.

Концепциите във видеото от Изложението за потребителска електроника (CES) бяха представени от директора на дизайна в General Motors Майк Симко, който определи летящата кола като "Кадилакът на градска въздушна мобилност".

Автономната совалка Cadillac, описана в клипа като "пристигаща скоро", има елегантен силует, който напомня на модела Cruise Origin, също проектиран от екипа на Майк Симко. Отличава се с предни и задни плъзгащи се врати и панорамен стъклен покрив. Кабината разполага с места за сядане като във фоайе, плюс биометрични сензори, гласов контрол и разпознаване на жестове с ръка.

General Motors не разкрива повече подробности.

General Motors
Cadillac
летящ автомобил
По статията работи:

3E news