НАЧАЛО » технологии

Fujitsu, Lenovo и DBJ създават PC консорциум

fb
3E news
fb
03-11-2017 12:22:00
fb

Fujitsu Limited (“Fujitsu”) (TSE: 6702), Lenovo Group Limited (“Lenovo”) (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) и Банката за развитие на Япония (DBJ) оповестиха днес стратегическо партньорство и създаването на консорциум между трите компании. Той ще се фокусира върху изследването, развитието, дизайна, производството и продажбите на потребителски компютри за световния пазар.

Fujitsu ще продаде 51% от акциите на своето дъщерно дружество Fujitsu Client Computing Limited (FCCL) на Lenovo и 5% на DBJ. След трансакцията FCCL ще стане консорциум, притежаван от Fujitsu, Lenovo и DBJ, и ще запази името Fujitsu Client Computing Limited.     

Общ преглед на стратегическото партньорство

Очаква се сделката да бъде окончателно финализирана през първото тримесечие на следващата фискална година. От продажбата на акциите Fujitsu ще получи общо 28 млн. японски йени - 25,5 млн. от Lenovo и 2,5 млн. от DBJ*. След трансакцията Куниаки Сайто, настоящият представляващ директор и президент на FCCL, ще поеме поста представляващ директор и президент на целия консорциум.  

След създаването на консорциума продуктите на FCCL ще продължат да бъдат разпространявани и продавани с марката Fujitsu. Fujitsu ще продължи да обслужва корпоративните клиенти по целия свят директно или индиректно посредством своите търговски канали и утвърдена партньорска структура, както и да предоставя съответната техническа поддръжка. FCCL ще обслужва потребителския пазар в Япония директно или индиректно чрез мрежата от търговци на едро и да предоставя съответните услуги и техническа поддръжка.

Посредством това стратегическо партньорство Fujitsu и Lenovo целят по-висок растеж, обхват и конкурентоспособност на PC бизнеса в Япония и в останалия свят. Консорциумът ще ползва опита на Fujitsu в глобалните продажби, обслужването на клиенти, разработките и високо автоматизираното и ефективно производство и системна интеграция, за да задоволи изцяло изискванията на потребителите. За успеха на това начинание ще допринесат мащабите и пазарното присъствие на Lenovo.    
DBJ от своя страна ще подпомогне устойчивия ръст на FCCL и като солидна и утвърдена институция ще осигури необходимата за това финансова експертиза.

Fujitsu ще продължи да предлага висококачествени, иновативни и надеждни потребителски устройства с марката Fujitsu на своите корпоративни клиенти по целия свят и ще продължи да бъде техен верен партньор по пътя към дигиталната трансформация, като създава високотехнологичните работни места на бъдещето.

Общ преглед на Fujitsu Client Computing

(1) Име                    Fujitsu Client Computing Limited
(2) Седалище                    4-1-1 Камикоданака, Накахара-ку, Кавасаки, Канагава
(3) Предмет на дейност    проучване, разработване, производство, продажба и поддръжка на компютри и таблети
(4) Представител               Куниаки Сайто, представляващ директор и президент
(5) Капитал                   ¥400 млн. йени
(6) Учредяване               1 февруари 2016 г.
(7) Собственост               Fujitsu Limited (100%)
(8) Служители               1128 (към 1 юни 2017 г.)

* Реалната сума може да се различава от посочената в зависимост от баланса на FCCL към датата на затваряне на сделката. Първоначалната сума, платена от Lenovo, ще бъде 17,85 милиарда йени и ще бъде коригирана спрямо бъдещите бизнес резултати на FCCL.4

Fujitsu е водеща японска технологична компания, която предлага пълен набор от технологични продукти, решения и услуги. Близо 155 000 водещи професионалисти на Fujitsu помагат на клиентите на компанията в над 100 държави. Компанията използва опита си и силата на информационните технологии, за да формира бъдещето на обществото заедно със своите клиенти. Fujitsu Limited (TSE: 6702) регистрира консолидирани приходи в размер на 4,5 трилиона йени (US$40 млрд. долара) за фискалната 2016/2017 г.

Lenovo е $43-милиардна глобална компания, поставена в световната класация на Fortune 500. Lenovo e лидер в предоставянето на иновативни потребителски и бизнес технологии и центрове за данни. Нашето портфолио от висококачествени, сигурни продукти и услуги обхваща компютри (включително легендарните ThinkPad и YOGA марки), работни станции, сървъри, сториджи, компютърни мрежи, софтуер (включително решенията ThinkSystem и ThinkAgile) смарт телевизори и семейство от мобилни продукти като смартфони (включително марката Moto), таблети и приложения.

Банката за развитие на Япония (DBJ) е 100% правителствена финансова институция с централа в Токио, Япония. От създаването на предшестващата я институция - Японската банка за развитие, през 1951 г. до днес тя се е посветила на проекти, свързани с регионалното развитие, съхраняването на околната среда, базовата социална инфраструктура, както и на високите технологии и развитието на индустрията. С иновативни решения, ориентирани към крайния потребител, които произтичат от уникалния интегриран инвестиционен бизнес модел, DBJ се стреми да популяризира финансирането с рискови капитали сред бизнес играчите, финансовите институции и инвеститорите за създаването и налагането на прогресивен капиталов пазар.      

Fujitsu
Lenovo
DBJ
технологии
стратегическо партньорство
PC консорциум
По статията работи:

Галина Александрова