НАЧАЛО » технологии

Forbes: Жегата подложи на тест ВЕИ-та, страни противници на атомната енергия се връщат към АЕЦ

Тенденцията за обръщане към атома съвсем ясно демонстрира пределите на възобновяемите енергийни източници и технологиите по съхраняване на електроенергията от тях, смята наблюдателят на авторитетното издание Майкъл Шеленбергер

fb
3E news
fb
31-07-2018 11:43:00
fb

Наблюдателят на „Форбс“ Майкъл Шеленбергер отбелязва, че заради екстремната жега, хората все по-често използват климатици, което увеличава търсенето на електроенергия по целия свят. Заради това даже правителствата, които са известни със своята позиция против атомната енергетика, включват към мрежата АЕЦ за удовлетворяване на нарастващото търсене. /www.forbes.com/.

Така преди седмица правителството на Южна Корея обяви, че увеличава действащите енергоблокове на АЕЦ в страната от 14 на 19 и пуска още два енергоблока, които трябваше да бъдат спрени това лято за техническо обслужване. Германия трябва да разчита на останалите си работещи АЕЦ и въглищни централи в страната даже през деня, тъй като слънчевите панели не са достатъчно, въпреки че работят на максимална мощност, а вятър практически няма.

На свой ред през юни Тайланд също рестартира един свой атомен енергоблок за удовлетворяване на търсенето.

Японското правителство също ускори повторното пускане на енергоблокове, закрити след аварията в АЕЦ „Фукушима“. Тази тенденция за обръщане към атома съвсем ясно демонстрира пределите на възобновяемите енергийни източници и технологиите по съхраняване на електроенергията от тях.

ВЕИ
АЕЦ
тенденция за обръщане към атома
По статията работи:

Галина Александрова