НАЧАЛО » технологии

Euro.cz: CEZ се интересува от малки модулни реактори, но никой не иска да купи „котка в чувал“

fb
3E news
fb
09-10-2018 08:00:00
fb

Чешката компания CEZ за пръв път призна, че се интересува от развитието на технологията за малките модулни реактори, които е възможно да бъдат транспортирани в готов вид. По думите на директора на подразделението за строителство на АЕЦ Петер Заводски, CEZ е в контакт с представители на американската NuScale и британския концерн Rolls-Royce.

Той допълни, че NuScale проявява голям интерес за сътрудничество. Това е новост за Чехия, тъй като досега се предполагаше, че страната ще строи предимно големи енергоблокове с мощност не по-малка от 1000 мегавата.

Проблемът е, че никой не иска да купи „котка в чувал“. Реакторите на NuScale преминават през процес на лицензиране в САЩ, конкурентните модулни реактори съществуват само на хартия. NuScale Power иска да изпробва реакторите си в АЕЦ, която трябва да бъде построена в рамките на 8 години.

Проектът на британския концерн Rolls-Royce, който смята да предложи реактори със средна мощност, се намира на още по-заден етап. Мощността им ще бъде 440 мегавата и е аналогична на руските реактори ВВЕР в АЕЦ „Дуковани“ още преди модернизирането им.

Факторът време обаче не играе в полза на модулните реактори. Старите енергоблокове на АЕЦ „Дуковани“ трябва да бъдат заменени около 2035 г. Това означава, че подготовката за строителството им трябва да започне колкото е възможно по-рано. Според Петер Заводски, те могат да бъдат използвани на по-късен етап за замяна на извежданите от експлоатация въглищни ТЕЦ.

CEZ
АЕЦ
Малки Модулни Реактори
реактори NuScale
АЕЦ Дуковани
По статията работи:

Маринела Арабаджиева