Ericsson предвижда 5G абонаментите да достигнат 1 милиард през 2023 г.

Мобилният трафик на данни ще нараства заради гледането на видео, LTE ще е доминиращата технология до края на 2017 г. заради търсенето на по-добро потребителско изживяване и по-бързи мрежи

Ericsson прогнозира, че до 2023 г. ще има 1 милиард 5G абонамента за по-качествен мобилен широколентов достъп. Тази прогноза е сред ключовите статистики, представени в ноемврийското издание на Ericsson Mobility Report.

5G мрежата ще покрие над 20 процента от глобалното население до 2023 г., като се очаква тя да бъде внедрена първо в населените градски зони. Първите търговски  мрежи, базирани на 5G New Radio (NR), се очаква да бъдат налични през 2019 г., а преобладаващо ще бъдат изградени през 2020. Ранното внедряване на 5G се предвижда на няколко пазара, сред които са САЩ, Южна Корея, Япония и Китай.

Глобалният мобилен трафик на данни ще надхвърли 100 ексбайта на месец през 2023 г.

Очаква се мобилният трафик на данни да се увеличи до 8 пъти през прогнозирания период, достигайки 110 ексбайта на месец през 2023. Това се равнява на 5,5 милиона години HD видео стрийминг.

Всички региони отчитат ръст в мобилния трафик на данни, като Северна Америка показва най-високо средно потребление при смартфоните, надхвърлящо 7GB на месец в периода до края на 2017 г.

Видео потреблението продължава да бъде двигател на растежа при мобилния широколентов трафик. Основен фактор за ръста на видео услугите са младите  потребители от поколението Y – те са на възраст между 15 и 24 години и стриймват 2,5 пъти повече от тези на възраст над 45 години.

Стриймването на видео с по-висока резолюция и очертаващата се тенденция за увеличен стрийминг на видео формати от типа на 360-градусовите видеа ще окажат влияние върху използваните обеми трафик на данни. Например, 360-градусово видео в  YouTube консумира 4 до 5 пъти повече честоти от обикновено видео със същото качество.

Внедряването на LTE продължава

До края на тази година LTE ще бъде доминиращата технология за мобилен достъп. Очаква се тя да достигне 5,5 милиарда абонати и да покрие повече от 85 процента от глобалното население до края на 2023 г.

Преносът на глас през LTE (VoLTE) е стартиран в повече от 125 мрежи в над 60 държави, във всички региони. До края на 2023 г. се предвижда VoLTE абонаментите да достигнат 5,5 милиарда, като това се отнася до 80 процента от комбинираните LTE и 5G абонаменти.

Умните часовници са едни от най-новите устройства, използващи пренос на глас през LTE. Потребителите могат да осъществяват обаждания директно през умните часовници без нуждата от смартфон (multi-SIM). Обажданията могат да се прехвърлят между часовника и смартфона на потребителите.  

„Последният отчет очертава тенденциите при мобилните абонаменти и ръста в трафика на данни, както и усилията на бранша да посрещне глобално нарастващото търсене на мобилни мрежи. В допълнение, отчетът изследва и появата на нов вид потребление, възникнал с развитието на мрежите –  например, умни часовници, IoT аларми, поддръжка на добавена реалност. С подготовката за преминаване към 5G тези тенденции продължават да задават плана за развитие на мобилната индустрия, “ коментира Никас Хойвелдоп, главен стратегически директор и ръководител на сектор Технологии и бизнес в развитие в Ericsson.

Отчетът представя и три статии, свързани с новите тенденции в бранша:

 - Промяна в плановете за мобилни данни разглежда тенденцията за прехвърляне към все по-големи планове, а също и реалното потребление на данни в различните планове. Статията подчертава важността на добрия микс от планове, включително неограничени, за да адресира разнообразните нужди на потребителите.
 - Подобряване на събитийните преживявания се фокусира върху това как организаторите на събития и операторите могат да откликнат на нуждите на посетителите за по-дигитализирани услуги и завладяващи преживявания.
 - Очакванията на поколението Y към 5G изследва как тази възрастова група възприема своето мобилно изживяване, какви са нейните очаквания към 5G и как нейната гледна точка се възприема от операторите.

Регионалните отчети за Западна, Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка, и Латинска Америка, са публикувани заедно с глобалния Ericsson Mobility Report.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари