Chevrolet Volt на GM стана Зелена кола на годината

Наградата ознаменува успешното завръщане на компанията на борсата

Плъг-ин хибридът на GM Chevrolet Volt бе избран за "Зелена кола на годината 2011" в четвъртък, съобщи Ройтерс.


Дългоочакваният модел Volt получи най-голямата награда за околна среда в индустрията в деня, в който акциите на GM започнаха да се търгуват – най-голямото първично публично предлагане (ИПО) в американската история.


Volt изпревари Nissan Leaf и три други модела, ползващи бензин, за наградата, която се връчва от Green Car Journal.


Автомобилът на GM може да измине от 40 до 80 км само на ток. След като се изтощи литиево-йонната батерия, 1.4-литровият бензинов двигател се задейства като генератор, за да се удължи това разстояние до 499 км.


"С Volt правим смела заявка", заяви Джоел Еваник, маркетинг директор на GM, който прие наградата от името на компанията. "Трябва да бъдем по-загрижени за въглеродния двуокис и енергийната ефективност и това е едно страхотно начало, но ние сме на много, много години от мястото, където трябва да бъдем".


Спечелването на приза "Зелена кола на годината" е поредният успех за възстановяващата се 102-годишна автомобилна компания, която преживя много трудни моменти в последните две години. През 2008 съществуването й бе под въпрос, през 2009 получи правителствена помощ и обяви фалит, за да се стигне до успешното завръщане на компанията на борсата през 2010, вдъхновило Wall Street.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари