НАЧАЛО » технологии

BNEF: Вятърът и слънцето ще произвеждат 50 % от световната електроенергия през 2050 г.

fb
3E news
fb
25-06-2018 11:12:00
fb

Вятърът и слънцето ще произвеждат 50 % от световната електроенергия през 2050 г. Това сочи новата, разширена прогноза на Bloomberg New Energy Finance (BNEF). - New Energy Outlook – 2018.

Към 2050 г. вятърната и слънчевата енергия ще осигуряват почти 50% от общата електроенергия в световен мащаб - "50 на 50" - с хидро-, ядрени и други възобновяеми източници, като общата стойност на електроенергията с нулеви емисии на въглероден диоксид ще достига до 71%, става ясно от доклада.

Няколко са ключовите изводи от новия доклад. Производството на 50 % от електроенергията от вятъра и слънцето ще се дължи на поевтиняване на технологиите за съхранение на електроенергията и появата на пазара на много евтини батерии. Благодарение на технологията за съхранение слънчевите и вятърни електроцентрали ще станат практически напълно диспечеруеми (dispatchable)., става ясно още от доклада. Припомняме, че именно липсата на гъвкавост сега  е една от причините за недоволство на големите оператори на мрежите, а и за скептицизъм от страна на повечето по-малки потребители.

Според доклада, в периода 2018 – 2050 г. към енергийната система ще бъдат добавени 1291 ГВт батерии.

Стойността на средна слънчева електроцентрала ще спадне към 2050 г. със 71 % от настоящото ниво. Вятърната енергия ще поевтинее също съществено – с 58 %. Според авторите на доклада и сега произведената електроенергия от слънцето и вятъра е по-евтина о вятърните и газови електроцентрали.

Делът на въглищата в производството ще спадне от настоящите 38 % на 11 %. Само 29 % от електроенергията ще се произвежда на базата на изкопаемите горива.

Потреблението на природен газ в сектора на електроенергетиката към 2050 г. ще остане на горе-долу същото ниво. Независимо от значителното увеличение на мощностите, централите на природен газ ще играят ролята повече на маневрени, пикови, но не и на основни производители на електричество. Нещо повече – ролята на газовите пикови мощности дори ще нарасне (независимо от по-широкото разпространение на батериите за съхранение), като прогнозата е за увеличение от порядъка на 4 пъти.

Потреблението на газ в Европа ще спадне значително, но ще се увеличи в Китай и Индия.

Разпространението на електромобили ще доведе до ръст на търсенето на електроенергията в обем от 3461 ТВтч (тераватчаса), което е ръст от 9 % на потреблението на електроенергия към 2050 г. В същото време разпространението на технологиите на умни зарядни станции ще осигури оптимална интеграция на електромобилите към енергийната система. 

 

Пълният доклад на BNEF може да бъде прочетен на страницата на Bloomberg : https://about.bnef.com/new-energy-outlook/#toc-download

Bloomberg New Energy Finance (BNEF)
ВЕИ
природен газ
технологии за съхранение на електроенергия
електроенергия от слънце и вятър
По статията работи:

Маринела Арабаджиева