Bitcoin плаши финансовите регулатори

Биткойнът и другите криптовалути, които набират популярност на финансовия пазар предизвикват различно мнение сред финансовите регулатори по света. Много страни отвориха пазарите си за новите инструменти. Други се уплашиха и ги забраниха. Китай например на 4 септември забрани провеждането на ICO, като се мотивира с високи финансови рискове. Китайският регулатор определи ICO, като вид незаконно набиране на средства и е сравнимо с дейността на финансовите пирамиди.

Китайската платформа за извънборсова търговия с криптовалути BitKan съобщи, че от днес 14 септември преустановява операциите с цифрови активи. Според CoinDesk причината е засиленият контрол над криптовалутата от страна на властите. Всъщност обаче не става въпрос за цялостно спиране, а за значително ограничаване. Китай е най-големият пазар на криптовалути. Страхът на Китайската централна банка е от подкопаване на финансовият пазар, поне това става ясно от съобщението.

Руските управляващи са на път да легализират криптовалутата. През август руският вицепремиер Игор Шувалов заяви, че криптовалутата трябва да съществува и правителството работи в тази посока. Министърът на финансите на страната Антон Силуанов съобщи от своя страна през септември, че министерството иска да извади криптовалутата от „черния пазар“ и да направи организирана търговия за физически лица – покупко-продажба на криптовалута. Централната банка на Русия обаче смята допускането на криптовалутата за търговия в Русия за преждевременна и предупреди официално гражданите за големите рискове, свързани с криптовалутата. Преди дни шефа на централната банка на страната Елвира Набиулина каза, че регулаторът няма да допусне използването на криптовалутата като платежно средство в страната, поради риск от подкопаване на паричното обръщение.

Британският оператор FCA предупреди участниците на финансовия пазара, а също така притежателите на стартапи за високите спекулативни рискове от първично пулично предлагане на токени на криптовалути. Предупреждението на FCA бе публикувано във вторник, като в него се казва, че ICO са „високорисков спекулативен инструмент“. Основният риск е свързан с това, че ICO на практика попада извън регулаторните функции и инвеститорите не могат да разчитат на защита.


Генералният директор на JpMorgan, една от най-големите банки в САЩ по пазарна капитализация  Jamie Dimon сравни най-популярната към момента криптовалута в света с мания по лалетата която ще завърши зле. В рамките на конференцията Global Financial Services, организирана от банката Barclays той отправи доста остри коментари по отношение на криптовалутата, като дори се закани, че ще уволнява служители, ако търгуват с биткойни.

„Ако разбера, че някой от служителите на JP Morgan търгува с биткойни, аз ще го уволня моментално по две причини 0 това е против нашите правила и освен това е глупаво. Цялата тази история е по-лоша от манията с лалетата. И тя ще свърши зле. Някой ще бъде убит за това и след това властите ще наложат строго регулиране. Видяхте  например Китай. Правителствата се стремят да контролират предложенията за пари. Националната валута има легална подкрепа.

Ако вие се намирате във Венецуела или Еквадор, или Северна Корея, или на други места, подобни на тези, ако вие сте наркотърговец, убиец и прочее, то за вас е по-добре да работите с биткойни, отколкото с щатски долари. За тази валута може и има пазар, но той е ограничен.
Не искайте от мен да играя за понижение на курса. Биткойнът може да нарасне и до 20 хил. долара, преди да гръмне. Но в крайна сметка той просто ще гръмне“.

Както отбелязват медиите, веднага след изказването курса на биткойна е спаднал значително. Както припомнят изданията през 2013 г. JP Morgan плати глоба от 13 млрд. долара на Министерство на правосъдието на САЩ заради обвинения в измама с ипотечни ценни книжа  
MBS, mortgage-backed securities), тъй като в е използвана технология, която се асоцира с криптовалута за изгода на компаниите.
Едновременно с това през 2013 г. JP Morgan е подала заявка за регистриране на патент в САЩ за използване на електронна платежна система, използваща определени аспекти от това, което няколко години по-късно  Jamie Dimon нарича измама.

На този фон жителите на швейцарския град Киасо получиха разрешение от властите в града да плащат данъците си с биткойни, при условие, че сумата е не по-малко от 250 франка ( към 263 долара). Местната управа на града е стигнала до това решение след консултации с локални компании, занимаващи се с криптовалути и блокчейн.

Местната управа на Цуг съобщи през лятото на миналата година, че приема плащания в биткойни на стойност до 200 швейцарски франка.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари