НАЧАЛО » технологии

Apple ще построи в Аризона завод, който напълно ще функционира само с ВЕИ

fb
3E news
fb
11-02-2014 05:30:00
fb

Apple смята да построи в Аризона, в близост до град Маса завод, който ще функционира напълно само с възобновяеми източници на енергия (ВЕИ), включително и слънчева. Apple смята също така да построи нова слънчева енергийна система за обезпечаване с енергия на производствените процеси, пише rusenergy.

Както съобщава Oilgasenergy, строителството на новия завод ще бъде осъществено от компанията GT Advnced Technologies, а стойността на проекта се оценява на 578 млн.долара. Засега липсва информация какво точно ще се произвежда в завода. Специалистите предполагат, че предприятието ще бъде специализирано в производството на сапфирено стъкло, пише Блумбърг.

Сега сапфирени кристали се използват в лещите на дигиталните камери, вградени в мобилните устройства.  Сапфиреното покритие и елементи от сапфирени кристали се използват широко в производството от Apple  и в частност за смартфона iPhone. Клавишите на смартфона iPhone 5s са покрити със сапфирени кристали, обезпечаващи висока защита от драскотини по повърхността, което може да повлияе нелагоприятно на работата на пръстовите сензори.

През декември 2012 г. президентът на Apple Тим Кук съобщи за намерението си да върне част от производството на Apple обратно в САЩ и, че производството и монтажът на компютрите Mac Pro ще става в Аризона. На сайта си Apple също съобщава, че производството на Mac Pro ще засегне не само Тексас. Сега компанията си сътрудничи активно с тайванската компания Foxconn. Възможно е заводът в Аризона да окаже поддръжка на тексаското произовдство на Mac Pro, но и да произвежда нови устройства за Apple.

По оценка на Apple, строителството на завода ще даде възможност в Аризона да бъдат отворени около 2 хиляди нови работни места, от които 700 непосредствено в предприятието, а 1 300 – при строителството и управлението на новия завод.

Apple
смартфони
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева