НАЧАЛО » технологии

Apple отчита рекордна в историята на бизнеса печалба

fb
3E news
fb
28-10-2015 11:22:00
fb

 

Рекордна за историята на световния корпоративен бизнес печалба е получила компанията Apple за година – 53,4 млрд.долара,коментират чуждите агенции. Докладът на калифорнийската компания бе публикуван във вторник. „Ръстът на печалбата в значителна степен се дължи на търсенето на смартфоните iPhone на вътрешния пазар в Китай през последните три месеца“, се казва в него. Докладът на Apple е за последната пълна финансова година, завършила през септември.

Рекордът по годишна печалба досега се държеше от американския петролен гигант ExxonMobil – 45,2 млрд. Долара. Този резултат е за 2008 г., когато цените на петрола достигнаха своя пик. Сега високи резултати отбелязват компаниите от сектора на високите комуникационни технологии.

Приходите на Apple за миналата година са били на ниво от 233,7 млрд.долара. „Според резултатите, 2015 г. е най-успешната финансова година в историята на компанията“, смята шефът на компанията Тим Кук. По думите му, през четвъртото тримесечие на приключилата финансова година в света са продадени 48 млн.телефона iPhone, което е с 22% повече за аналогичния период на миналата година.

Тим Кук отчита като „прекрасни“ и перспективите за компанията през първото тримесечие от новата финансова година, започнала през септември. Според анализаторите, количеството на продажбите на Apple за тримесечието ще достигнат 75,5 – 77,7 млрд.долара. „В случай, че тези нива бъдат достигнати, то това ще е нов делови рекорд на компанията“, коментира тв NBC.

 

Apple
iPhone
годишна печалба
По статията работи:

Маринела Арабаджиева