AES подписа меморандум с ПетроВиетнам Газ при визитата на президента Тръмп в Ханой

Източник: Ей И Ес България

Американската енергийна корпорация AES подписа Меморандум за разбирателство с ПетроВиетнам Газ АД (ПВ Газ) по време на официалното посещение на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп във Виетнам на 12 ноември.

Президентите на Социалистическа република Виетнам Чан Дай Куанг и Съединените Американски Щати Доналд Тръмп присъстваха на церемонията по подписването в столицата Ханой, заедно с правителствени делегации от двете държави.

Според споразумението, AES ще работи съвместно с ПВ Газ по изграждането на терминал за втечнен природен газ „Сон Ми“ в провинция Бин Тхуан в южен Виетнам. Тези проекти играят съществена роля в енергийната индустрия в страната, като предлагат конкурентни източници на газ и в същото време отговарят на покачващото се търсене на втечнен природен газ и електроенергия във Виетнам.

Меморандумът за разбирателство е част от документите за сътрудничество между САЩ и Виетнам, подписани по време на първото посещение на американския президент Доналд Тръмп във Виетнам, което поставя основата за по-тясно сътрудничество в икономическото развитие на двете държави.

„AES е един от най-отдадените инвеститори в страната от 2010 г. насам и продължаваме да работим усилено, за да развием устойчиви енергийни решения, които ще допринесат за икономическото и социалното развитие на държавата, в това число възобновяемите източнци и природен газ. Интегрирането на разнообразни енергийни източници ще подпомогне за осигуряването на надеждност в доставките на електричество, в момент, в който икономиката на страната продължава да се разраства. С този проект, AES планира да използва опита си и да повтори успеха на бизнесите си с втечнен природен газ в Централна Америка и Карибския басейн“, каза Марк Грийн, президент на стратегическото звено „Евразия“ на AES.

„Компанията ни сътрудничи с корпорацията за частни презокеански инвестиции OPIC по редица проекти за енергийно производство от последно поколение по цял свят и сме много благодарни за тяхната експертиза и подкрепа в този нов проект във Виетнам“, допълни той.

След официалната церемония по подписването, президентът и изпълнителен директор на Overseas Private Investment Corporation (OPIC) Рей Уошбърн представи официално писмо на Марк Грийн, в което се изразява подкрепата за изграждането на терминал за втечнен природен газ и 2250-мегаватова енергийна централа с комбиниран цикъл на производство във Виетнам, която ще осигури около 5% от общия енергиен капацитет на страната.

„Този проект съвпада с инициативата на OPIC да промотира разрастването на пазара на втечнен природен газ в Индийско-тихоокеанския регион“, коментира Уошбърн. „Много се вълнуваме за възможността да подпрекяме AES и очакваме с нетърпение да попдпомгнем стратегическите инвестиции във Виетнамската енергийна инфраструктура и доставки“, добави той.

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 200. Тя осигурява достъпна и устойчива енергия в 16 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. В групата работят 18 000 служители. Приходите на компанията през 2016 година са на стойност 14 милиарда долара, като тя притежава и управлява активи за общо 36 милиарда долара.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари