НАЧАЛО » технологии

Американската AES с проект за съхранение на енергия в България

От компанията оцениха финализирането на сделката с НЕК като най-голямото постижение за 2016 г.

fb
3E news
fb
07-12-2016 03:28:00
fb

Американската компнаия AES, която е собственик на ТЕЦ "AES Гълъбово", води разговори с потенциални клиенти за осъществяване на проект за съхранение на енергия в България. Това съобщи пред журналисти в сряда изпълнителният директор на AES за България Оливие Маркет по време на официалната презентация на резултатите от дейността на AES България, която управлява ТЕЦ "AES Гълъбово" в енергийния комплекс Марица изток.

„Говорим с потенциални клиенти за подобно съоръжение в България, но не мога да говоря в детайли. Определено за AES това е приоритет“, каза Маркет. Той припомни, че компанията развива такива проекти в Холандия и Северна Ирландия.

Изпълнителният директор на AES коментира и актуалната тема за евентуалното рестартиране на проекта за АЕЦ "Белене". За изграждането на нова ядрена централа в България трябва да се гледа в широк контекст, смята Оливие Маркет. От една страна трябва да се направи оценка за нуждите от електроенергия, на търсенето. От гледна точка на предлагането пък трябва да бъдат взети предвид какви мощности ще бъдат извеждани от експлоатация през близките години в Европа, тъй като България е част от европейския енергиен пазар, както и да се прецени какви точно да бъдат заместващите - базови или пикови.

Маркет беше категоричен, че в Европа ще има нужда от нови мощности, но тепърва трябва да се анализира какви точно да бъдат те. "За нас като участници на пазара е важно системата да функционира добре, да е стабилна и прозрачна", коментира той.

Изтичащата 2016 г. бе определена от ръкжооводството на като успешна, като се има предвид финализираното през пролетта споразумение с Националната електрическа компания (НЕК) за изплащане на стари задължения. Държавната електрокомпания изплати на ТЕЦ "AES Гълъбово" 309 млн. евро, което е подобрило ликвидността на компанията. Това отпуши и разплащанията с доставчиците и други партньори на ТЕЦ-а, като най-значимо от икономическа и социална гледна точка е изплащането на задълженията към Мини Марица Изток в размер на 51 млн. евро. Благодарение на сделката с НЕК AES е уредила и отношенията си с банките кредитори.

В резултат от споразумението между НЕК и AES цената за разполагаемост на централата намаля с 14%. Това е довело до намаляване на приходите - от 453,7 млн. лева към 30 септември 2015 г. до 383 млн. лева към 30 септември 2016 г. Друг фактор за намаляване на приходите е и по-малкото производство на електроенергия. Общото производство на електроенергия е намаляло с 5% до 2,3 тераватчаса към края на октомври, при изгарянето на 3, 8 млн. тона въглища и фактор на аварийност 0,52%, отчете изпълнителният директорът по експлоатация в ТЕЦ AES Гълъбово Тодор Бележков.

Печалбата на компанията също се свива - до 77,7 млн. лева спрямо 109,9 млн. лева към края на септември на годишна база.

Въпреки спада обаче от AES България са доволни от споразумението, защото то е стабилизирало компанията и превръща задълженията към банките в нетекущи. Оакванията са до края на годината спадът в производството на еленергия да бъде компенсиран.

От компанията не се ангажираха с конкретна прогноза за диспечирането през следващата година, но очакването е то да не е по-различно от настоящата. Дните на престой на блоковете са няколко през годината и тава е обикновено през пролетта и есента, когато водноелектрическите централи разполагат с много вода. Като цяло централата се диспечира от Електроенергийния системен оператор. Работи се по графици в рамките на деня, за да може да се балансира системата, обясни Бележков.

Най-голямото постижение за 2016 г. е финализирането на споразумението с НЕК, каза изпълнителният директор на компанията за България Оливие Маркет. В резултат на сделката текущите пасиви стават нетекущи. От предоставените от компанията данни става ясно, че към септември 2016 г., след погасяването на задължението от страна на НЕК към американската ТЕЦ ( в размер на 309 млн. евро), търговските вземания да били от порядъка на 46,9 млн.лв. За сравнение, през декември 2015 г. те са били в размер на 665,1 млн. лв.

Сътветно текущите пасиви намаляват от 1,389 млрд.лв. На 127,681 млн.лв., което е в резултат на това, че банковите заеми на компанията вече са класифицирани в нетекущи пасиви, стана ясно от обяснението на Оливие Маркет. Към края на септември-началото на октомври тази година банковите заеми от 731 млн. лв. са класифицирани към нетекущите активи.

Споразумението между AES и НЕК бе определено като най-голямото постижение за компанията и от главния търговски директор на компанията Иван Цанков. Финализирането на сделката с НЕК и изплащането на задълженията й от 309 млн. евро, както и намаляването на разполагаемостта с 14% доведе и до намаляване на плащанията на НЕК с около 50 млн.лв. годишно и в момента електрическата компания няма никакви просрочени задължения. Няма задължение и от страна на AES към мините (Мини „Марица Изток“), обяви той. По думите му след сделката в системата определено се забелязва стабилизиране. Компанията е разчистила задълженията си към банките, като заемите са били преструктурирани в дългосрочни.

AES подкрепя либерализирането на електроенергийния пазар. Чакаме с нетърпение да станем част от него, заяви Оливие Маркет в отговор на въпрос. В същото време припомни, че все още докладът на Световната банка за модела за либерализиране на електроенергийния пазар не е готов.

Доколкото разбирам, Световната банка е в порцес на финализиране на доклада си. Ние самите още не сме виждали този доклад и го очакваме, каза той. Маркет уточни, че излизането на либерализирания пазар е отговорна дейност, „но трябва да уважаваме и задълженията си към кредиторите“, предвид настоящия договор, който „трябва да бъде съхранен“. Изпълнителният директор на AES за България се ангажира, когато дойде времето, да коментира т.нар. „договори за разлики“, чийто модел се смята, че ще бъде предложен в доклада на Световната банка. Маркет обаче смята за възможно и запазването на дългосрочния договор.

Иван Цанков от своя страна заяви, че очаква старта на енергийната борса в сегмента ден напред, най-вече заради вятърния парк „Свети Никола“, който не е в добро финансово състояние поради високите разходи за балансиране, които са 15% от общия приход. "С либерализацията се очаква и подобряване на разходите а балансиране. Очакваме с нетърпение старта на „ден напред“, каза Цанков.

В ТЕЦ AES Гълъбово през тази година не е регистрирано екологично нарушение. Не са регистрирани и повишения на нормите за допустими емисии. Нещо повече, компанията има значителни успехи в опазването на околната среда. За пета поредна година компанията получава международната награда за особени заслуги от Британския съвет за безопасност. И наградата RoSPA категория „Злато“ за безопасност и здраве при работа от Британското Кралско Дружество за предотвратяване на трудови инциденти.

От AES отчетоха и едно от големите си постижения в корпоративната социална отговорност – изграждането на Младежкия център в гр. Гълъбово, в обновяването на който компанията е вложила 4,4 млн. лв. Инвестираните досега средства в корпоративна социална отговорност са от порядъка та 13,6 млн. лв. Голяма част от проектите са насочени към децата.

AES
НЕК
ТЕЦ AES Гълъбово
По статията работи:

Маринела Арабаджиева