€ 873 млн. за 17 електроенергийни и газови проекти в ЕС

Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI)

Изпълнителната агенция на ЕС за иновации и мрежи (INEA) обяви в края на януари (25.01.2018 г.) одобрението на € 873 милиона за финансиране на 17 европейски инфраструктурни проекти в секторите на електроенергията и природния газ в рамките на поканата за представяне на предложения 2017г. Финансирането ще бъде осигурено по линия на Механизма за свързване на Европа (CEF), инициатива на ЕС, започнала през 2013 г., целяща подобряване и интегриране на инфраструктурата на европейско ниво.

Над 80% от одобреното финансиране се отнасят до строително-монтажни дейности, като приоритетната част са по проекти в електроенергийния сектор, начело с този за изграждане на електроенергийна междусистемна връзка между Франция и Испания, за която са отпуснати € 578,5 млн. Останалите средства (около € 150 млн.) са насочени към предпроектни проучвания.

Очаква се INEA да предостави информация във връзка с тазгодишния търг (поканата за предложения 2018) до март 2018 г.

ЕС определи € 5,35 млрд. за CEF финансиране за енергийни проекти в периода 2014-2020. Финансовата подкрепа, най-вече под формата на безвъзмездни средства за разходите за проучвания във фазата преди строителство и строителни и монтажни работи, се отпускат изключително на проекти, определени като "Европейски проекти от общ интерес" (PCI) въз основа на конкурентна годишен процес на кандидатстване. Предложенията се оценяват от Европейската комисия и INEA, заедно с външна техническа консултантска помощ, чрез позоваване на широк набор от критерии; проектните критерии, определени в поканата за кандидатстване 2017 Energy Call for Proposals включват етап на развитие и осъществимост, степен на полза за европейската конкурентоспособност и сигурност на доставките, трансграничен аспект и липса на финансиране от свободния пазар.

Пълен списък на проектите, за които е одобрено финансиране за 2017 година, можете да намерите на:
https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/list_of_actions_selected_for_receiving_financial_assistance_under_the_2017_cef_energy_call_for_proposals.pdf

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари