НАЧАЛО » технологии

200 км за 8 минути: бързите зарядни станции на АББ задвижват революцията на електрическата мобилност

Най-бързата зарядна станция за електрически превозни средства в света засилва лидерството на АББ в устойчивата мобилност

fb
3E news
fb
14-06-2018 12:36:00
fb

Това, което започна като малък стартиращ бизнес в едно от бизнес подразделенията на АББ преди почти десетилетие, днес е неразделна част от иновативния стремеж на компанията към устойчива мобилност. Иновация след иновация валят от разработките на АББ в областта на зарядните станции за електрически превозни средства.

Днес революционните технологии на АББ в електрическата мобилност са на първа страница в новинарските издания. Германският канцлер Ангела Меркел и Президентът на Мексико Енрике Пена Нието посетиха щанда на АББ на изложението в Хановер, за да видят най-новата станция за бързо зареждане Terra High Power и да разберат повече за нейното влияние върху устойчивия транспорт от изпълнителния директор на АББ, Улрих Шписхофер. Terra HP е най-бързата зарядна станция за електрически превозни средства в света, осигурявайки до 200 км пробег на едно електрическо превозно средство само за осем минути. При нарастващия брой на електрическите превозни средства по пътищата, търсенето в световен мащаб за мощни и енергийно ефективни зарядни станции се увеличава непрекъснато.

Зарядните станции на АББ като Terra High Power charger, са задвижващата сила зад усилията на много страни да постигнат заложените цели в областта на устойчивостта и са критично важна част от политиките по устойчивост. Със своите над 7 000 бързи зарядни станции на постоянен ток, монтирани в 60 държави, АББ е световният лидер в този сектор.

Технологиите на електрическата мобилност е в истински разцвет, което се демонстрира и от партньорството на АББ с Шампионата на Формула Е - ABB FIA Formula E Championship. АББ предостави своето име, иновации и технологично лидерство в първите изцяло електрически серии моторни спортове. Шампионатът ABB FIA Formula E пасва съвършенно на концепцията на АББ, че можем да управляваме света без да консумираме ресурсите на земята.

Възходът на устойчивата мобилност и зарядната инфраструктура, необходима за поддържането на електрическите превозни средства в движение, са очевидни от нарастващия брой проекти на АББ за зареждане на електрически превозни средства по цял свят.

В Германия, доставчикът EnBW притежава 185 бързи зарядни станции по автомагистралите в страната, а през април АББ бе избрана да предостави зарядни станции Terra HP като част от най-големия проект за инфраструктура за електромобили досега в САЩ. Зарядните станции бяха избрани за експлоатация от компанията Electrify America, която планира да разположи стотици зарядни станции и в около 17 големи градски зони, както и по протежението на множество национални магистрални коридори.

Зарядните станции са важен елемент, например в амбициозния план на Исландия да повиши използването на възобновяема енергия. Макар изкопаемите горива все още да формират около 20 % от общото потребление на енергия, исландското правителство е въвело държавно финансирана програма с цел да увеличи използването на електрически превозни средства.

И тя вече има ефект – днес има над 6 000 електромобила, в сравнение с оскъдните 90 броя през 2014 година. За да осигурят захранване за тези коли, над 20 бързи зарядни станции на АББ са монтирани по известния Маршрут 1 на Исландия – пътят с дължина 1300 км, представляващ основната автомагистрала на страната и нейният логистичен гръбнак.

АББ предостави и шест бързи 350kW зарядни станции в Швейцария, първите с водно охлаждани кабели в Европа, като част от инициативата IONITY за откриване на групи от зарядни станции по автомагистралите на бъдещето, включвайки над 400 точки в цяла Европа до 2019 година. IONITY е съвместно предприятие на BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и VW Group, с Audi и Porsche. Този първи обект в Швейцария бе планиран, проектиран и изграден от Alpiq, водеща енергийна компания в Швейцария и най-големият доставчик на енергийни услуги с фокус върху европейските пазари.

Технологията ABB Ability™ гарантира, че зарядните устройства работят денонощно 7 дни в седмицата. Дистанционната дигитална свързаност осигурява възможност за непрекъснато наблюдение на устройства от всяко място. Това дава достъп до данни в реално време за дистанционното наблюдение и проактивния контрол на оперативния и технически статус на зарядните станции.

Зарядните технологии на АББ за електрически автомобили, автобуси и камиони, както и решенията за електрификация на кораби, железопътни линии и кабинкови лифтове, твърдо утвърждава компанията като световния шампион в електрическата мобилност и устойчивия транспорт. Тя играе ключова роля в борбата с климатичните промени в момент, когато електрическата мобилност започва да заменя захранваните с изкопаеми горива превозни средства, които допринасят за глобалното затопляне.

Бързите зарядни станции на АББ помагат да се проправи път на по-бързото внедряване на електрическите превозни средства, които стават все по-привлекателни и все по-малко скъпи за закупуване и поддръжка. Във време, когато политици в цял свят популяризират устойчивите транспортни решения, АББ ще продължава да бъде начело на разработването на едно по-зелено бъдеще за всички ни.

АББ
зарядна станция
нови технологии
По статията работи:

Георги Велев