НАЧАЛО » технологии

18 % ръст на оборота в услугите в ИКТ сектора за 2017 г.

fb
3E news
fb
30-03-2018 01:15:00
fb

Оборотът в услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ в България се е увеличил с над 300% за последните 7 години, като през 2017 г. увеличението е с 18% на годишна база.Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри Cloud and Blockchain Forum 2018. Форумът събира доставчици на услуги, телеком оператори, бизнес и ИКТ специалисти, които ще обсъдят ключовите проблеми на пазара на облачните услуги и блокчейн технологиите.

Секторът на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ в България отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната, изтъкна зам.-министър Борисов. „В него са заети над 50 хил. души, а броят им нараства с около 7% спрямо съответния период на предходната година“, подчерта той.

Икономическият заместник-министър посочи, че иновациите и степента на интеграция на дигиталните технологии в производствените процеси стават все по-определящи за конкурентоспособността на предприятията. Борисов допълни, че от изключителна важност е да се идентифицират всички връзки между дигиталната и традиционната индустрия, защото именно те са основата на дигиталната трансформация на икономиката и са ключов макроикономически фактор за по-бързото развитие и конкурентоспособност на страната ни.

По думите му развитието и приложението на блокчейн и клауд технологиите в икономиката са един от примерите за това, които ще променят обществото. „Очаква се те да окажат въздействие върху цифровите услуги и да променят из основи бизнес моделите в широк кръг от области, като например здравеопазването, застраховането, финансите и други области, завърши той.

информационните и комуникационни технологии
ИКТ
оборот
зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов
Cloud and Blockchain Forum 2018
доставчици на услуги
телеком оператори
бизнес
ИКТ специалисти
Облачни услуги
блокчейн технологии
конкурентоспособност
дигитална икономика
традиционна индустрия
дигитална трансформация
По статията работи:

Галина Александрова