НАЧАЛО » технологии

10 прогнози за соларните системи и за съхранението на енергия през 2018 г.

fb
3E news
fb
29-12-2017 11:48:00
fb

Barry Cinnamon, председател на компанията Cinnamon Energy Systems, която се занимава с поставяне и включване на слънчеви панели в Силиконовата долина публикува в Green Tech Media 10 прогнози за развитие на домашните мощности и системи за съхранение на електроенергия, а също така и за енергийния баланс на умните домове през 2018 г. Според Cinnamon, през следващата година ни очаква провал на устройствата за умен дом, преминаване към самообезпечение със слънчева енергия и изчезване на кабелите от покривите на къщите.
Публикуваме статията, като оставаме на читателите възможността да направят аналогия на  проблемите с тези в България.

Производството на слънчеви модули в САЩ ще остане на предното ниво

За голямо производство на панели от ново поколение се изискват милиарди долари и дългосрочни инвестиции. При наличието на правилна политика, промишлеността действително може да се справи с производството на панели и компоненти. За съжаление, осъществяването на политика за подкрепа на такива инвестиции засега не е приоритет за правителството на САЩ, тъй като 2018 г. не носи промени.

Дефицитът на слънчеви панели ще продължи до лятото на 2018 г.

Заплахата от повишение на цените на електроенергията предизвика нарастващо търсене на слънчеви панели. В същото време е необходим около месец за поръчка в пристанището и още месец за доставка на  контейнери от чужбина и това, при условия, че има панели на склад. Затова дефицитът ще продължи до края на второто тримесечие на 2018 г.

Кабелите ще изчезнат от покривите на домовете

Облачните решения ще станат неотменна част от системата на слънчевите панели. Опитните предприемачи отсега разбират, че ако дадат няколкостотин долара за мониторинг на мрежата ще имат много по-голяма изгода от свързването с кабел към трети страни доставчици, като по този начин ще компенсират загубите си заради неизбежните прекъсвания в домашната мрежа.

Обичайните слънчеви модули ще изчезнат

Обичайните слънчеви панели ще бъдат унищожени поради изискванията за NEC Rapid Shutdown. Само две от решенията ще останат актуални: силовата електроника на ниво модул или допълнителен блок за бързо включване на панелите. Компаниите, поставяли досега обичайните панели ще се чудят какво се е случило с дяловете им на пазара.

Потребителите на слънчева енергия ще преминат към самообезпечение

Дружествата, предоставящи услуги ще продължат да увеличават фиксираните месечни плащания, намалявайки разликата в тарифите на електроенергията между големите и малките потребители. Това ще засегне основно пиковото търсене. Потребителите на свой ред ще реагират, установявайки свои собствени системи за съхранение на енергия, чрез преминаване към сомообезпечение.

Концепцията за умен дом е изправена пред крах

Решенията за умен дом ще бъдат изправени пред крах, поради растящите разходи за монтаж и ограничената икономическа изгода. Особено, ако се добави и включването към съществуващата електрическа мрежа, което е скъпоструващо и трябва да се осъществи чрез квалифицирани специалисти. В същото време системите за дома, които се доставят вече в комплект със слънчевите модули и устройства за съхранение на енергия имат по-голям шанс за успех, тъй като тези системи оправдават високите разходи за поставянето им.

Понижението на цените на домашните системи за съхранение на енергия ще се забави във времето

Независимо, че цените на акумулаторните батерии ще продължи да намалява, стойността на системите за съхранение на енергия ще остане на предишното ниво. В частност това ще се дължи на факта, че изпълнителите на тази поръчка ще бъдат принудени самостоятелно да доработват тези системи. В базовата стойност на батерията не се отчитат допълнителните проектни, разрешителни, програмни и конфигурационни дейности, затова не трябва да се очаква поевтиняване.

Интегрираните пакети ще станат по-популярни

Най-успешните системи за съхранение на енергия в домовете ще станат тези, които обединяват различни компоненти в едни пакет,  опростени са за използване и дават възможност на клиентите сами да инсталират оборудването. Няколко компании вече разбраха това, но останалите все още събират свои „франкенщайни“ от устройства от различни доставчици, надявайки се, че заедно те ще работят без грешка.

Нараства значението на резервните мощности

Доставка на електричество без прекъсвания е ключово изискване от страна на потребителите. Изчерпване в повечето случаи става на ниво локални мрежи, основно поради лошо време и отказът на оборудването. Както търговските, така и частните потребители започват да оценяват системата за резервни мощности. Системи за съхранение на енергия, които няма да работят при изключване ще загубят състезанието

Ще настъпи епохата на лития

Недостатъкът на литий ще е подобен на дефицитът на силиций през 2004-2007 години. В определен момент производителите на електромобили едновременно ще направят огромни поръчки за батерии, което ще доведе до дефицит на литий. Цената на литиевите (литиево-йонни) батерии ще расте, тъй като доставчиците работят с тях по договори от типа на take or pay. Още по-депресиращо може да се окаже недостигът на кобалт.

Единадесетата прогноза, наречена от автора The wild card коментира енергийните решения на президента Доналд Тръмп и предрича преминаването на Белия дом на въглища със система за улавяне на СО2. 

съхранение на енергия
соларни системи на покрива
слънчеви панели
слъневи модули
ВЕИ
непрекъсната доставка на електроенергия
литиево-йонни батерии
литий
електромобили
По статията работи:

Маринела Арабаджиева