Ядрената енергия не е толкова скъпа

Тим Йео
Източник: energypost.eu

Автор: Тим Йео, New Nuclear Watch Europe *  

Грешат тези, които твърдят, че ядрената енергия е мъртва, поне в Европа, заради високата си цена и липса на обществена подкрепа, пише Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Europe (NNWE).

Въпреки скорошните финансови неприятности, преследващи определени компании в ядрения сектор, има конкурентни продавачи и конкурентни проекти. Ключово за европейските страни, които искат да строят АЕЦ, е да изберат правилните технологии.

Досега най-голямата критика срещу ядрената енергия е нейната цена. В резултат на стряскащата цена от 92.50 лири за мегаватчас, на която се съгласи британското правителство за бъдещата АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, се създаде впечатление, че ядрената енергия е скъпоструваща. Но има много примери за нови АЕЦ, които са икономически конкурентни.

В основата на въпроса е изборът на технология. NNWE отдавна твърди, че правителствата трябва да внимават при избора на технология и продавач, които съответстват на конкретните им изисквания. Когато става дума за изграждане на нови АЕЦ, ние смятаме, че рискът от висока цена може значително да бъде намален чрез избора на дизайни, които преди това са използвани при построяване на други АЕЦ и имат история на безопасна комерсиална употреба.

Проектът за АЕЦ „Пакш“ – 2 в Унгария, наскоро одобрен от Европейската Комисия, и проектът за АЕЦ „Ханхикиви“ във Финландия са примери за много по-евтина и конкурентна ядрена технология. С цени от 55-60 евро за мегаватчас тези АЕЦ, изграждани от „Росатом“, са поне на половината по-евтини от АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“. И двата проекта са от „три плюс“ поколение.

„Росатом“ е единствената ядрена корпорация в света, която е въвела в експлоатация тази последна иновативна ядрена технология, като ползите от цените при избора на доказана технология са ясни. Други компании, предлагащи технологията на „три плюс“ поколението, като френската Areva с дизайна за реактор EPR, който се използва във финландския проект за доста оскъпената вече АЕЦ „Олкилуото“ и който ще бъде използван в АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, са първи по рода си и имат какво да предложат като цена.

В Обединените арабски емирства, първият от четирите нови корейски реактори, изграждани от Kepco, ще започне да произвежда електроенергия в рамките на следващите 12 месеца на цена, която ще бъде конкурентна на другите форми на електроенергийно производство. И китайският реактор Хуалонг 1, който в момента преминава през процеса на Обща оценка на дизайна (GDA) във Великобритания от ядрения регулатор, не е много назад.

Основното послание за европейските страни, които планират нови ядрени мощности – включително България, Чехия, Франция, Румъния, Словакия и Великобритания, е да се доверят на технологията и да предпазят проектите си от дерайлиране заради антиядрени настроения. Трябва само да погледнем Германия за демонстрация на реалността, когато се каже „не“ на ядрената енергия – нарастване на въглеродните емисии, увеличаване на зависимостта от внос на газ и експанзия на възобновяемите източници, която излиза от контрол.

Ако Европа възприема сериозно обещанията си за климатичните промени, то тя не може да си позволи  новите проекти за ядрени мощности да се препънат.

Инвестирането в ядрени мощности би донесло съществени икономически ползи на страните, които ги изграждат, по време на фазите на строителство и експлоатация. Инвестирането в ядрена енергия не само ще гарантира сигурно и достъпно нисковъглеродно електричество, но ще даде тласък и на икономиката. Напротив, забавяне на изграждането на ядрени проекти означава забавяне на икономическото развитие, по-малко висококвалифицирани работни места и по-малко надеждно електроснабдяване.

Добрата новина е, че продавачите на доказана технология демонстрират, че могат да осигурят ядрена енергия на конкурентни цени за производство на електроенергия. Съществува избор от ядрени технологии и ползите като цена, сигурност на доставките, справяне с климатичните промени и най-вече сигурността са ясни. Ядрената енергия не е толкова скъпа. Правителствата не трябва да се страхуват от атомната възможност – тя е просто въпрос на правилен избор.
------------------------------------------------------------------------

*Тим Йео е председател на New Nuclear Watch Europe и на Индустриалния консултативен съвет за инициативата Енергия 2050 на Шефилдския университет. Той е член на борда на Eurotunnel и председател на AFC Energy. Бивш министър на околната среда на Великобритания и министър в сянка на търговията и индустрията.
http://energypost.eu/14822-2/

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари