НАЧАЛО » технологии

Шест български отбора от ученици и студенти ще участват в Shell Eco-marathon Европа през 2018 г.

Единствената по рода си надпревара за енергийна ефективност в транспорта ще има свои издания в Сингапур, Калифорния и Лондон

fb
3E news
fb
02-05-2018 11:49:00
fb

България традиционно ще има силно присъствие на международното състезание Shell Eco-marathon2018 – тази година 5 български отбора ще премерят сили в Лондон през лятото. Отборите на Техническите университети София и Варна и нов отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезават в категорията „Градски тип“. Автомобилът на дългогодишния отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и този на отбора на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе са в категорията „Прототипи“, задвижвани с електрическа батерия.

Нов отбор на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас ще премери сили в Shell Eco-marathon Challenger Event, който се провежда за втора поредна година. Това е отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина, а домакини отново ще бъдат Франция и Турция.

За нас е истинска чест да участваме на Shell Eco-marathon 2018 и дълбоко ценим предоставената възможност да представим проектите си за бъдещето на мобилността и транспорта. Нетърпеливи сме да премерим сили с останалите участници и се надяваме представим България достойно“отбелязват участниците в българските отбори.

Радвам се, че България ще има убедително присъствие на Shell Eco-marathon Европа за 11-та поредна година и че приветстваме още два нови отбора от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – гр. Бургас и от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Участието в Shell Eco-marathon стимулира развитието на знания и умения в сферата на науката, технологията, инженерството и математиката, които са необходими за развитието за високоефективни видове транспорт и мобилност. Вярвам, че бъдещите инженери от шестте отбора ще съумеят да демонстрират тези знания и умения като представят своите иновативни проекти за енергийно ефективни превозни средства и им желая успех“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2018 се провеждат заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. Чрез преживявания във виртуална реалност и практически научни експерименти, посетителите могат да разберат как ще изглежда бъдещето на енергията: от възобновяеми енергийни източници до технологии за природен газ и ниски въглеродни емисии.

След едногодишна подготовка общо 175 отбора от 24 страни от Европа ще демонстрират своите инженерни и дизайнерски умения от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. За трета година участниците в състезанието ще покажат в британската столица кой може да измине най-много километри с най-малко количество енергия.

На миналогодишното състезание френският отбор „Microjoule-La Joliverie“ измина 2503.9 км/л с един литър горивоеквивалент на разстоянието от Лондон до Марсилия и обратно. Тазгодишното състезание също ще бъде много оспорвано, като екипите продължават да развиват превозните средства и се надяват да стигнат все по-далеч.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture

 

Фестивал „Изгради бъдещето“

Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 5 и 8 юли.

Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon е глобално състезание за ученици и студенти, които имат страст към разработването на иновативни решения за мобилност. Инициативата има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

 

Компаниите, в които Royal Dutch Shell plc притежава пряко или непряко инвестиции, са отделни юридически лица. В това съобщение “Shell”, “Shell group” и “Royal Dutch Shell” се използват в някои случаи за удобство.

Shell
Shell Eco-maraton 2018
енергийни предизвикателства
високоефективни видове транспорт
електромобили
По статията работи:

Маринела Арабаджиева