Шведски специалисти представиха проекта за реактор на бързи неутрони SEALER

Това е руският реактор БН-800

В Екатерининбург се проведе международната конференция FR17, посветена на „бързите“ реактори и свързаните с тях горивни цикли. Редица доклади бяха посветени на шведския проект за бърз оловен реактор SEALER.

Реакторът SEALER-3 е реактор на бързи неутрони с оловен топлоносител с мощност от 3 до 10 мегавата. Горивната кампания е от 10 до 30 години, горивото е уранов диоксид с обогатяване от 19,75%. Активната зона е съставена от 19 касети, в които общо се намират 1729 горивни пръти. Височината на активната зона е 120 см, а диаметърът - около 80 см.

Проектът за реактор SEALER се реализира от частната шведска компания LeadColdReactors, основана през 2013 г. Тя трябва да привлече много големи финансови средства за достигане на целите си. По тази причина LeadColdReactors има задача да намери пазар, на който биха били конкурентоспособни „свръхмалките целеви“ варианти на проекта за оловен реактор, изискващи минимални капиталови разходи. Като такъв пазар компанията разглежда региони, където важна съставна единица на енергийния баланс са дизел генераторите.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари