ЧЕЗ България и Министерството на енергетиката търсят варианти за екологизацията на ТЕЦ "Варна"

ТЕЦ Варна

ЧЕЗ България и Министерство на енергетиката водят преговори за екологизацията  и съответно пускането в експлоатация на блокове 4, 5 и 6 на ТЕЦ „Варна“. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. В рамките на заседанието бе обсъден докладът на работната група към КЕВР за прекратяването на лицензията за производство на първите три блока на централата. На този етап проблем  по този въпрос не се очаква да има.Още повече, че блоковете са по-стари с 10 години от 4, 5 и 6, тоест морално остарели.

Намерението на ЧЕЗ е първите три блока на централата да бъдат разкомплектовани и продадени, а средствата да бъдат използвани за екологизацията на блокове 4, 5 и 6 стана ясно от обяснението на представителя на ЧЕЗ България Зорница Генова. По думите й, все още не е ясно колко ще струва екологизацията на 4, 5 и 6 блок, но намерението, както и преди е за превръщането на ТЕЦ "Варна" в газова централа, което обаче изисква съществени инвестиции.
Предстои да бъдат разработени различни сценарии, като дори ще трябва да се изчака докладът на Световната банка, за да се види за какъв енергиен модел става въпрос. Някакви гаранции от държавата ще трябва да има. В никакъв случай обаче не става въпрос за квоти или гарантирани преференциални цени от държавата за централата. "За да се направи инвестиция трябва да има някаква сигурност за инвеститора как и в какъв времеви хоризонт ще си възстанови тази инвестиция", обясни Зорница Генова. Тя бе категорична, че варианти се търсят, както и, че в никакъв случай не става въпрос за продажба на ТЕЦ „Варна“.

В самото становище на Министерство на енергетиката към доклада на работната група се посочва, че централата е изключително важна за енергийната система на страната и се търсят варианти за запазването й.

Преди това в рамките на заседанието представителят на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Венцеслав Захов обясни пред КЕВР, че съдбата на ТЕЦ „Варна“ е изключително важна за енергийната система на страната. Централата е изградена така, че да захранва целия регион, а излишъка през подстанция „Добруджа“ да се изнася за вътрешността на страната, обясни той, като в този смисъл допълни, че заради спирането на централата се е наложило ЕСО да направи значителни реконструкции в двете подстанции - „Добруджа“ и „Варна“.

„Без ТЕЦ Варна“ България не може да осъществява износ на електроенергия, тоест от енергиен лидер ставаме традиционен транзитен център, но не и износител“, коментира Захов. Той препоръча възбудителните системи от 1,2 и 3 блокове да бъдат прехвърлени на 4, 5 и 6 блокове.

Блокове 1, 2 и 3 не са разкомплектовани, но те не отговарят на екологичните норми и не могат да бъдат пускани. В отговор на твърдението в доклада на КЕВР, че централата  е част от военновременния план, Генова обясни, че ЧЕЗ вече имат официален отговор от Министерство на отбраната, в който се казва, че се чака промяна на нормативни документи, като според тях ТЕЦ „Варна“ вече е извадена от този списък. „Да, централата е критична инфраструктура, но не е с активен студен резерв от 2014 г., а от 2013 г. не произвежда електроенергия. Това означава, че тя не е била необходима на енергийната система на страната“, каза Генова, като припомни тежката зима през 2014/2015 г. , тоест не е така значима за енергоснабдяването.

КЕВР ще излезе с крайно решение на 16 ноември.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари