НАЧАЛО » технологии

Хонда предлага вода за пиене директно от ауспуха на водородната си кола

fb
3E news
fb
14-05-2014 12:51:00
fb

Автомобилният производител Honda представи нова марка вода за пиене, носеща името H2O. Тя е единственият отпадъчен продукт, отделян от задвижвания с водородни горивни клетки модел на японците - Honda FCX Clarity. Агрегатът на автомобила се захранва от електричество, получено от химическа реакция между кислород и водород. При него единствено вещество, което се отделя, е именно вода и тя се предлага от австралийския клон на Honda в бутилки от половин литър.

Водата се добива буквално от ауспуха на FCX Clarity и вече се разпространява в австралийската верига за киносалони Palace Cinemas. Тя е напълно безплатна и трябва да демонстрира на посетителите предимствата на екологичното задвижване. От Honda смятат да започнат да предлагат H20 и на служителите и клиентите на автосалоните и сервизите на марката в Австралия.

Самият модел Honda FCX Clarity бе представен през 2007 г. Неговият агрегат предлага мощност от 134 к.с., които позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди. Максималната скорост на автомобила е 160 км/ч, като с едно зареждане той може да измине 570 км, припомня automedia.bg. Машината се предлага и на пазара в САЩ, където нейният месечният лизинг е 600 долара. В тази сума Honda включва сервизното обслужване и разходите по застраховка.

Honda
вода
предлагане
ауспух
По статията работи:

Георги Велев