Хибриден автобус тръгна тестово софийските улици

Източник: БГНЕС

Хибриден автобус тръгва от днес по улиците на София и ще се движи през следващите 10 дни. Той ще върви по линия 10 ТМ и се пуска тестово, за да покаже как се държи в градски условия и колко емисии отделя. Ако резултатите са добри Столичната община ще закупи такива возила, като вече е започнала да работи по пускането на обществена поръчка. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, пред която беше представен хибридният автобус, предаде БГНЕС.

„Полагаме огромни усилия за модернизирането на градския транспорт. Вече са подменени около 60% от автобусите в София. В последните 3-4 години извършваме подмяна на наземния транспорт такава, каквато не е извършвана от десетилетия. Догодина очакваме процентът на новите да скочи още повече и да достигнем целта си, а именно средната възраст на автобусите, които се движат в София да е между 6 и 7 години максимум. Подмяната на колите на градския транспорт е изключително важна мярка за подобряването на качеството на въздуха и мотивирането на повече хора да се возят в градския транспорт“, подчерта градоначалникът.

Фандъкова заяви, че досега в София са тествани 6 различни електробуса, но това е първият хибриден. Тя добави, че вече е подписан и договор с фирмата, която до края на годината трябва да достави първите 20 електробуса в София, които общината е закупила. Столичният кмет отправи покана към производители на екологични возила да заповядат със своя хибриден автобус, да го пуснат по линиите на София и да участват в процедурите на Столичната община.

Зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев уточни, че един хибриден автобус струва около 350 000 лева, което е с 30% по-скъпо от цената на един дизелов автобус.

„Разходът на гориво на хибридния автобус е два пъти по-нисък от този на нормален дизелов автобус. В техническо отношение автобусът разполага с 4-литров дизелов двигател, който реално има за цел да зарежда генератора, който на практика задвижва автобуса. По време на тестовете ще разберем колко вредни емисии се спестяват от хибридната технология. В автобуса могат да пътуват около 100 души заедно с правостоящите, седалките са около 40", каза още Крусев.

През 2019 г. в системата на градския транспорт ще се включат и още 15 електробуса.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари