Франция реши да отложи затварянето на АЕЦ

Френското правителство реши да отложи обявените по-рано срокове за намаляване на дела на атомната енергетика в енергийната система на страната. Припомняме, че по време на управлението на президента Франсоа Оланд се планираше намаляване на дела на атомните електроцентрали при производството на електроенергия до 50 % от настоящите 75 % и увеличение на дела на ВЕИ до 40 % през 2025 година.

За изпълнение на това намерение страната би трябвало да спре около 22 ГВт мощности от АЕЦ, съобщава френският системен оператор RTR. Според изчислението на енергетиците, това би означавало Франция да преустанови плановете за закриване на ТЕЦ-овете на въглища и да построи 11 ГВт нови газови мощности, което обаче би довело до ръст на изхвърлянето на парникови газове от енергийния сектор.

Министърът на околната среда на Франция Nicolas Hulot от своя страна обясни, че не става въпрос за отказ от първоначалните планове, а за отлагане на сроковете за 2030 г. и дори 2035 година. Според един от сценариите, Франция може да закрие мощности от 14,5 ГВт в АЕЦ и да намали дела на ядрената енергетика до 50 % към 2030 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари