НАЧАЛО » технологии

Франция обмисля да строи малки модулни реактори

fb
3E news
fb
19-03-2018 10:09:00
fb

Френската атомна индустрия обмисля възможността за развитие на технологията за малки модулни реактори, но е необходимо тези проекти да бъдат не само технически осъществими, но и финансово жизнеспособни, предава reuters.com.

Притежаваната от EDF бивша компания Areva (сега Framatome) строи най-големия в света модел на атомен реактор EPR от 1650 мегавата, но обмисля да започне и проучване на малки модулни реактори от 150 до 170 мегавата заедно с френската Комисия по атомна и алтернативна енергия CEA.

„Във Франция винаги сме имали реактори с голяма мощност, но трябва да обмислим и по-малки модели“, заяви изпълнителният вицепрезидент на EDF по атомните проекти Ксавие Урса на семинар, организиран от SFEN - Френското общество за атомна енергия.

Според SFEN малките реактори са подходящи за страни, региони или острови, изолирани от основните регионални енергомрежи и могат да се използват в градски отоплителни системи или за обезсоляване на вода.

Шефът на CEA за атомната енергия Франсоа Гоше заяви, че комисията ще проучи техническата и финансовата осъществимост на проектите за малки модулни реактори в близките 18 месеца.

Франция
ядрена енергетика
Малки Модулни Реактори
технологии
По статията работи:

Галина Александрова