НАЧАЛО » технологии

Форумът в Давос: Икономическите рискове отстъпват място на екологичните и технологичните

fb
3E news
fb
24-01-2018 03:27:00
fb

Главните заплахи пред световната икономика вече не са икономическите и политическите рискове. Те са отстъпили на втори план -  сега бизнесът се бои от екстремните климатични условия, замърсяването на въздуха, почвата и водата, а също така от кибератака и кражбата на онлайн данни. Това беше посочено по време на Световният икономически форум в Давос.

Световната икономика окончателно се оправи след глобалната криза и икономическите рискове отстъпват място на екологичните и технологичните. Това става ясно от допитване на Световния икономически форум /СИФ/. Икономиката изпадна от топ 5 на рисковете още през 2016 г., а през 2015 г. се сочеха проблемите с безработицата.

Геополитическите заплахи също отстъпиха на заден план. Страховете от екологични и технологични заплахи са обосновани, отбелязват авторите на доклада.

Почти 24 милиона души са напуснали своите домове през 2017 г. заради екологични катастрофи, през септември 2017 г. е регистриран максимален брой урагани. 2017 г. стана една от най-горещите в историята.

Рисковете за киберсигурността също са нараснали. През 2017 г. са регистрирани 5 пъти повече кибератаки срещу бизнеса, отколкото през 2012 г. За да се защитят, 254 компании в 7 държави са похарчили средно по 11 милиона паунда годишно – с 27,4% повече, отколкото през 2016 г.

Но оптимизмът по отношение на икономиката може и да не се оправдае, предупреждават авторите на доклада. „Икономическите и финансовите рискове могат да се окажат в сляпата зона: бизнес лидерите и политиците са по-лошо подготвени за сериозните сътресения“.

Според прогнозите на Световната банка глобалната икономика ще нарасне през тази година с 3,1% след 3% през 2017 г., приближавайки се или достигайки своя потенциал след кризата от 2008 г. Фондовите пазари се намират в подем – през 2017 г. Dow Jones прибави 25%, американският S&P 500 и японският Nikkei – 19%, германският DAX – 11%.

Но тази даваща повод за радост картина може да скрива многобройни поводи за тревога, се казва в доклада на СИФ. Това е най-слабото от всички известни икономически възстановявания след рецесия. Ръстът на производителността остава учудващо вял, ръстът на инвестициите – потиснат. Според прогнозата на Световната банка през 2019 г. ръстът на световния БВП ще се забави до 3%, а през 2020 – до 2,9%.

Има и многобройни финансови рискове, предупреждават експертите от СИФ, цитирани от „Ведомости“. Отново близък до предкризисния пик е индексът на световните цени на недвижимите имоти на МВФ, расте търсенето на спекулативни активи, дългът на нефинансовия сектор нарасна в страните от Г-20 от 80 трилиона през 2007 г. до 135 трилиона долара през 2016 г. Облигации за около 9 трилиона долара се търгуваха в средата на 2017 г. с отрицателна доходност. Наблюдават се признаци на криза на пазара на корпоративните дългове. През 2016 г. беше счупен рекорда от 2009 г. по брой фалити – 162 фалита бяха регистрирани от S&P Global. А съотношението на капитализация спрямо печалба е било по-високо само два пъти в историята – точно преди началото на кризите през 1929 и 2008 г.

Всичко това може да подсказва риска за началото на нова криза, предупреждават авторите на доклада. В отделни развити икономики започват да се наблюдават признаци на прегряване, които са фиксирани от анализаторите на „Голдман Сакс“. Така САЩ, Германия и Великобритания са достигнали състоянието на пълна заетост, пишат те, което увеличава риска от рецесия в близките години. Но рискът от световна рецесия все пак е оценен от тях като по-нисък от средния.

Още една заплаха – усилването на протекционизма, подгряван от геополитическите рискове. В САЩ през първата половина на 2017 г. броят на търговските действия срещу партньорите от Г-20 нарасна отведнъж с цели 26%. 73% от участниците в анкетата на СИФ очакват влошаване на международните търговски правила и споразумения през тази година. А с увеличаването на търговското напрежение нараства рискът от неговото прерастване в геополитическо.

Политическите лидери не виждат реакцията на пазарите, която би ги накарала да се развълнуват, и не са твърде загрижени за намаляването на тези рискове, заяви през ноември Тина Фордхъм, главният глобален политически анализатор на „Сити“. На фона на този оптимизъм ключовият риск – ще могат ли страните да намерят пари и способни ли са да се справят с новата криза, предупреждава президентът за глобалните рискове на компанията Marsh Джон Дрзик. И дори ако кризата не се случи, икономическите рискове могат да бъдат разрушителни и вече са се проявили последиците от хроничните проблеми, особено социалното неравенство, пише СИФ.

Връзката между политическата стабилност и икономическия растеж се е скъсала. Брекзит и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ станаха на седмата година на икономически растеж и при много ниска безработица. Всички рискове са взаимно свързани и това усилва тяхното влияние, пишат авторите на доклада на СИФ. Например, промяната на климата провокира миграция и застрашава международната сигурност. А политическите конфликти пречат на страните да си сътрудничат, правителствата изразходват ресурс, които биха могли да похарчат за борба с климатичните промени и решаването на миграционните проблеми. Увеличават се рисковете от провала на изгодни проекти, спирането на производства и ограничаването на движението на капиталите.

Световен икономически форум
Давос
икономически рискове
екология
киберзаплахи
технологични рискове
По статията работи:

Галина Александрова