НАЧАЛО » технологии

"Фейсбук" официално "включи" изкуствения си интелект за превенция на самоубийства

fb
3E news
fb
28-11-2017 09:57:00
fb

Нови алгоритъм на „Фейсбук” ще разчита суицидни наклонности при потребители на мрежата. Специалният софтуер започна да функционира официално от понеделник и е предназначен да търси индикации за суицидно поведение у потребителите в техните публикации или видеа на живо (функцията Facebook Live), предаде БГНЕС. След изготвянето на анализ на застрашените хора ще бъде предлагана помощ.

Подкрепата, която изкуственият интелект на компанията ще оказва, варира от свързването с приятел или гореща линия до предлагането на съвети и препоръки как хората със самоубийствени наклонности да се преборят с депресивните си състояния или необходимостта от себеувреждане. От другия край на връзката зрителите също ще могат да "докладват" авторите на видеата, за които имат подозрения, че ще отнемат живота си. В отговор изкуственият интелект на "Фейсбук" ще им връща отговор с кратко ръководство как да се справят със ситуацията и да разубедят човека от идеята за самоубийство.

„Имаше наистина трагични събития – като самоубийства, някои от които се излъчваха и на живо. Те, най-вероятно, щяха да бъдат предотвратени, ако някой беше осъзнал какво се случва или беше докладвал по-рано за тях”, заяви изпълнителният директор и създател на социалната мрежа Марк Зукърбърг по-рано тази година още тогава той изрази надежда, че изкуственият интелект ще предостави един по-бърз подход и ще спомогне за превенцията на самоубийствата, като така ще спаси хиляди животи.

За последните години "Фейсбук" се превърна от обикновена мрежа за социални контакти до неделима част от човешкото битие. Само за месец редовно ползващите я са около 1,86 млн. потребители. За да поддържа интереса тя пуска постоянно иновации и нови функции, с които да привлече нови последователи. Такава е и функцията Facebook Live, която позволява на всеки да прави видеовключване на живо и да отразява в действително време важни за самия него или за света събития, случки, мисли. И въпреки че има безспорно много плюсове, опцията за предаване на живо превърна "Фейсбук" и в предпочитана платформа за извършване на самоубийства и убийства на живо.

Фейсбук
нов алгоритъм
суицидни наклонности
софтуер
потребители
изкуствен интелект
самоубийствени наклонности
социална мрежа
иновации
технологии
По статията работи:

Галина Александрова