НАЧАЛО » технологии

Фантастични технологични новости се задават през 2014-а

fb
3E news
fb
15-01-2014 02:57:00
fb

Докато 2013-а бе по-постна откъм нововъведения и технологични промени, то по всичко личи, че 2014 година обещава “да ни оборудва” с почти фантастични джаджи. Въпреки че за обикновения човек е до голяма степен невъзможно да се докосне наяве до най-съвременните иновации, тенденциите в сектора сочат, че през идните дванадесет месеца можем да очакваме появата на доста любопитни иновации.

 

През 2014 г. например на пазара ще се появят тъй наречените очила с подобрена реалност, напомня британският "Дейли Телеграф". Дългоочакваното нововъведение на Google дава заявка да се превърне в конкурент на смартфоните. Благодарение на вградения компютър и камера, те ще са в състояние да показват на потребителите си информация за заобикалящата ги действителност. Например обърне ли се към небето, ще “види” метеорологичните показатели. Благодарение на връзката със социалните мрежа пък, ако сте с въпросните очила навън и наблизо се намира ваш приятел, вие ще получите известие.

 

Нещо повече, само с глас потребителите могат чрез тях да засенемат кадрите, които виждат пред себе си, да започнат видеочат или да получат оказания за местонахождението си, за да стигнат по-лесно до желаната точка. Така че, ако по някаква случайност видите наоколо си човек с необичайни очила, правещ още по-необичайни мимики и говорейщ си сами – току-виж той се оборудвал с умната джаджа.

 

Проследявайки инвестиционните намерения на Google, погледът поема в посока и на умните домакински уреди. Концернът обяви, че иска да купи компанята Nest, създател на цифрови термости и датчици за дим. Отвъд политиката на калифорнийския гигант любопитното от технологична гледна точка са детекторите за пожар, които наскоро Nest пуснаха в продажба. Свързвайки се с другите им устройства, те дават значително по-голяма сигурност и превенция.

 

Устройствата за домашна сигурност стават все по-популярни. Lockitron например позволява вратите да заключват вкъщи чрез смартфон. От своя страна, продуктът е помогнал да се насърчат и други компании, като Schlage. Прогнозите на някои излседователи сочат, че през 2014 г. и други компании ще пристъпят към този бизнес.

 

Въпросът за сигурността

 

Скандалните разкрития на Едуард Сноудън, че американската Национална агенция за сигурност е злоупотребявала с (не)правомощията си, следейки личните данни на мнозина, поставя темата за защитата на личната информация на преден план. Опасенията, че личните данни толкова лесно могат да станат чуждо достояние, кара хората да са нащрек. Ако не се направят промени на законодателно ниво и компании като Verizon, AT & T, Google, Yahoo и Facebook не са в състояние да помогнат, една от прогнозите е, че хората ще търсят начини да се оттеглят от социалните медии и използването на смартфони. По-вероятно е обаче през 2014 г. съобразителни предприемачи да стъпят на пазара, запълвайки празната ниша с нов клас от фирми и услуги за защита на неприкосновеността на личния живот.

 

Заоблачаване

 

Същеврменно потребителите все по-малко ще складират информационните си масиви на компютъра си и все повече ще се ориентира към тъй наречените облачни системи. В момента повечето компании предлагат стандартно по 5-20 GB пространство, но засилващият се интерес ще допринесе за увеличаването им. Цената за гигабайт също ще се промени и това ще е новото поле на конкуренция между пазарните играчи. Microsoft вече предложи първата такава промоция – 200 GB безплатно пространство на облак при покупка на таблет Surface 2.

 

След 3D идва редн 4К

 

Телеманиаците са изправени пред най-новата HDTV тенденция – 4К телевизорите. Благодарение на четири пъти по-голяма резолюция от стандартните 1080p при обикновените HD приемници тези предлагат много по-остра, ясна и жива картина. Засилващият се към тях интерес вещае понижаване на цените им през 2014 г. Тъй като те все още са много високи, анализаторите прогнозират, че едва когато 60-инчовите 4K приемници на Sony, Samsung, Toshiba и други големи играчи паднат под 4 000 лева, потребителите ще започнат да купуват. 2014-а няма да донесе бум на този продукт, но може би ще даде старт на постепенното увеличаване на пазарния му дял.

 

Биологията среща технологиите

 

2014-а по всяка вероятност ще остане в историята и като годината, в която за първи път е заченат човек с трима биологични родители. Причината за това няма да е вследствие на поредната извратена нова мода, а ще е за да реши един от проблемите с генетичните заболявания, които се наследяват по женска линия, ако майката страда от мутации в митохондриите. Новият метод позволява при оплождането да се използва не само една, а две яйцеклетки. Идеята е, че ако в митохондриите на жената са откирият такива изменения, от нейната яйцеклетка да се използва само ядрото, което да се вкара в яйцеклетка на друга жена. След това ще се извърши оплождане със сперматозоид от бащата и в резултат ще се роди здраво дете. То ще има трима родители , но практически само двама от тях (болната майка и бащата) ще са му дали от своето ДНК. Новият метод се обсъжда във Великобритания, като се очаква парламентът да гласува дали да го позволи.

 

В контекста на възможностите, които технологиите предоставят пред ограниченията на човешката биология, ще бъде и началният удар на първия мач на Мондиал 2014 в Бразилия. Той ще бъде даден не по обичайному от футболист, а от момче, парализирано от кръста надолу. Младежът ще “ритне” топката с помоща на специален екзоскелет, управляван със силата на мисълта.

 

Бум на нанотехнологиите?

 

Изследователите отдавна се опитват да докажат своите нанотехнологични теории и вече сякаш е дошло времето да пристъпят към практическото им приложение. Досегашните постижения ще бледнеят пред онези, които се задават дори само през 2014-а, смятат анализатори. Част от тях ще са пробиви в борбата с рака, Алцхаймер, загуба на зрението и слуха и прочие. Успешното манипулиране на наночастиците обещава приложение не само в медицината, но и в потребителската електроника.

технологии
Google glass
Биотехнологии
По статията работи: