НАЧАЛО » технологии

Учени създадоха текстилна батерия, разтягаща се като парче плат

fb
3E news
fb
26-12-2017 11:14:00
fb

Батериите на електронните джаджи стават все по-добри, но определено има какво още да се желае особено в сферата на сигурността. Учените експериментират с различни идеи как едновременно да ги направят по-безопасни и да увеличат капацитета им. Специалисти от Binghamton University в Ню Йорк заложиха на съвсем различен подход и успяха да създадат уникална по рода си батерия за мобилни устройства.

Самият прототип е изграден от текстил и може да се разтяга по същия начин, както го правим с парче плат, предаде DigitalTrends, цитиран от digital.bg Учените проведоха публична демонстрация на батерията, която е в състояние да генерира и пренася електричество дори след многобройни цикли на разтягане и огъване.

Toва е първата текстилна био батерия в индустрията и може да генерира максимална мощност от 64µW/cm2 и има плътност от 52µА/cm2. Параметри, които са сходни с другите гъвкави и базирани на текстил микробни горивни клетки. Химичният състав на новата батерия, обаче е причината за една интересна характеристика.

Специфичната структура позволява прототипа да се захранва от естествените телесни секрети, като например потта. По този начин текстилната батерия би могла да намери място не само в електронни джаджи, но и да ускори навлизането на повече умни дрехи на пазара. В момента се работи над метод, който да позволи батерията да генерира данни за активността на човешкото тяло и да ги изпрати до външно устройство. Представете си например тениска, която следи в реално време как тренирате.   Вижте технологията за батерии, която може да сложи край на неприятните инциденти

текстилна батерия
учени
нови технологии
По статията работи:

Георги Велев