НАЧАЛО » технологии

Учени представиха "захарна" батерия за смартфони и таблети

fb
3E news
fb
23-01-2014 12:23:00
fb

Изследователи от Техническия институт на Вирджиния представиха нов тип батерия, която използва захар. Според тях откритието може да стигне до практическо приложение в телефони и таблети в рамките на следващите три години, пише Еurekalert.


Захарта е начин за произвеждане на евтини, биоразградими батерии, които биха могли да се презареждат, предаде CNET. „Тя е перфектното съединение за съхраняване на енергия в природата. Затова е логично да се опитаме да използваме тази природна сила за разработване на батерии, които не са вредни за околната среда”, допълва проф. Персивал Жанг.


Самата батерия прави реакция между малтодекстрина и въздуха, в резултат на което се произвежда електричество и водни странични продукти. Тя ще се зарежда със захар, а  ензимите са в центъра на производството на електрическа енергия. Това, според проф. Жанг, елиминира и опасността от прегряване и запалване, която съществува при настоящите решения. Концепцията не е нова, но учените от Вирджиния са успели да постигнат по-висока ефективност и техният продукт се зарежда със суровина значително по-рядко от досегашните решения от този тип.


Приложението на захарните батерии в електронни устройства може да започне в рамките на следващите няколко години, като има значителен потенциал да предотврати изхвърлянето на батерии.

батерия
захар
захарна батерия
таблети
смартфони
иновации
По статията работи: