Украйна проучва възможността за замяна на големите блокове на АЕЦ с малки модулни реактори

Украинската енергийна компания Енергоатом проучва възможността за използване на малки реактори на компанията Holtec, които в бъдеще да могат да заменят някои от остарелите ядрени мощности в Украйна. Това е съобщава директорът на отдела „Научно технически център“ към компанията Николай Власенко, цитиран от украински медии.

Украинската компания Енергоатом (оператор на ядрените централи в Украйна) проучва възможността за замяна на действащите енергийни блокове на АЕЦ с мощност от 440 МВт (Ривненската АЕЦ) или 1000 МВт (Хмелницка, Запорожка и Южно-Украинска АЕЦ) след излизането им от експлоатация в бъдеще, с малки модулни реактори с мощност от по 150 или 300 МВт.

„През 2031 г. ние трябва да спрем напълно първи енергиен блок на Ривненската АЕЦ, а през 2032 г. - втори, а след това първи блок и втори блок на Южно-Украинската централа...Това вече е без продължаване“, отбелязва Власенко.

По думите му, Енергоатом разработва вариант за използване на малки реактори от компанията Holtec. Тя планира през 2022-2024 г. да получи първите промишлени образци от необходимото оборудване, а също така и сертификат за правото за разпространение на тази технология в трети страни.
„Тези реактори ще работят до 100 години, затова като бъдеща замяна на изведените от експлоатация блокове ние планираме да въведем тази технология“, казва Власенко. Той отбелязва също така, че дадените реактори  притежават високо ниво на маневреност, което е необходимо за балансиране на обединени енергийни системи.

„Тези реактори работят при режим на маневриране от 100/20/100 МВт. Разтоварването е 40% на час“, казва Власенко.
По думите му, цикълът на строителството на малките модулни реактори е 5 години. Мощността е от 30 до 300 МВт. Технологията на Holtec е за реактори от по 150 МВт.
„Тези реактори могат да бъдат изградени на територията на вече действащите АЕЦ“, допълва представителят на Енергоатом.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари