Украйна иска да възобнови проекта с Русия за производство на ядрено гориво за АЕЦ

Киев смята да възобнови съвместните проекти с Москва в областта на атомната енергетика, включително и проекта за строителството на завод за производство на ядрено гориво за АЕЦ. Във връзка с това украинската страна е предложила провеждане на среща в Брюксел. Това става ясно от информация на украинското издание "Экономическая правда" , което се позовава на писмо на министъра на енергетиката на Украйна Игор Насалик до първия заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

„Предвид високото ниво на сътрудничество в сектора на атомната енергетика, перспективите за подобряване на сътрудничеството, а също така и от необходимостта за възобновяване на редица съвместни проекти, в частност на проекта за създаване в Украйна на производство на твел-ове (горивни елементи, горивни касети) предлагаме провеждане на среща в Брюксел в периода от 9 до 12 юли 2018 г.“, се казва в публикуваното на сайта на изданието писмо.

Украинският концерн „Ядрено гориво“ и горивната компания на „Росатом“, ТВЕЛ през 2011 г. подписаха договор за изграждане на завод за ядрено гориво за украинските АЕЦ. Строителството така и не се състоя, тъй като проектът не бе одобрен от правителството на Украйна през този период. През 2-15 г. Украйна прекрати проекта.

„Росатом“ засега не коментира ситуацията, осведомяват от своя страна руски издания, запознати с писмото на Украйна.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари