Уебсайт на ЕК ще сравнява цените на трансгранични доставки при пазаруване онлайн

ЕП прие нови правила относно цените на услугите за доставка на колетни пратки като част от пакета за електронна търговия

Европейският парламент прие нови правила за по-ясната информация относно цените на услугите за доставка на колетни пратки, които трябва да помогнат за увеличаване на доверието на потребителите в трансграничните покупки и доставки.

Новите правила са част от пакета за електронна търговия.

Доставчиците на услуги за доставка на колетни пратки ще трябва да предоставят своите тарифи с цел включване в предварително определен списък с най-често използвани услуги. Европейската комисия ще публикува цените на специален уебсайт, което ще позволи на потребителите и предприятията да сравняват тарифите за местни и трансгранични доставки между различни държави членки, както и между различни доставчици, и да избират най-изгодното предложение. Очаква се, че новият регламент ще подпомогне лоялната конкуренция и по този начин ще насърчи намаляването на необоснованите разлики между тарифите.

Според публична консултация на Европейската комисия от 2015 г. над две трети от потребителите са се отказвали да направят онлайн покупка, защото цената на трансграничната доставка им се е сторила прекалено висока. Проучване от същата година показва, че цените на трансграничните колетни пратки са средно три до пет пъти по-високи от съответните национални услуги за всички продукти.

Докато гъсто населените градски райони и предприятията с голям оборот привличат конкуренция в сектора на доставката на колетни пратки, малките и средните предприятия и хората в отдалечените райони са изправени пред много ограничен избор и високи цени.

Правилата също така дават право на националните органи да оценяват тарифите за предоставяне на услуги за трансгранична доставка на колетни пратки, които са предмет на задължението за универсална услуга, но изглеждат необосновано завишени.

Те наблягат в по-голяма степен върху предоставянето на информация на потребителите, извършващи трансгранични покупки, относно цените, възможностите за трансгранична доставка и политиката за разглеждане на оплаквания

По-добър надзор на сектора на колетните пратки

Операторите също така ще трябва да оповестяват пред националните органи своя оборот, броя на доставените колетни пратки, броя и статута на служителите си, информация относно подизпълнителите и процедурите за разглеждане на оплаквания. Това ще спомогне за придобиването на по-добра представа за развитието на този разрастващ се сектор и за идентифицирането на възможна неефективност на пазара.

Доставчици с по-малко от 50 служители и с дейност само в една страна са изключени от разпоредбите.

„Новите правила са важен елемент от стратегията за цифров единен пазар на Европейската комисия, която трябва да подпомогне растежа на електронната търговия като част от една модерна и справедлива социална Европа. Те ще спомогнат за повече прозрачност на цените и трудовите практики, както и ще допринесат за по-изгодни условия за потребителите и малките предприятия, използващи трансграничната доставка на колетни пратки,“ заяви Люси Андерсън (С&Д, Великобритания).

Според Ева Майдел (ЕНП, България) отключването на потенциала на дигиталната търговия минава през намирането на работещи решения за физическата доставка на колетни пратки в целия ЕС. "Следователно предложеният регламент е от изключителна важност не само за потребителите, но най-вече за малките и средни предприятия, които искат да работят с клиенти в цяла Европа. Търсеният ефект е прозрачност при образуването на цените на доставките, възможност за избор на доставчици на международни пратки и повече иновации в сектора“, коментира Майдел.

За да влязат в сила новите правила, договорени през декември 2017 г. от преговарящите от Парламента и Съвета, сега е необходимо и одобрението им от Съвета на министрите.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари