НАЧАЛО » технологии

Трима учени поделят Нобеловата награда за физика

fb
3E news
fb
08-10-2019 01:10:36
fb

Кралската шведска академия на науките обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2019 г. Наградите бяха обявени на пресконференция от професор Горан Хансон, генерален секретар на академията.

Тазгодишната Нобелова награда за физика бе връчена на канадско-американския учен Джеймс Пийбълс и на швейцарските му колега Мишел Мaйо и Дидие Келоз, предаде АФП, цитирана от БНР. Те са отличени за „приноси за нашето разбиране за еволюцията на вселената и на мястото на Земята в космоса“, които Нобеловият комитет определи като „основополагащи открития“.

Половината от наградата в размер на 9 млн. шведски крони (oк. 827 000 евро) е за Пийбълс за „теоретични открития във физическата космология“. Майо и Келоз се поделят другата половина „за откриването на екзопланета в орбита около сходна на Слънцето звезда“, съобщи проф. Горан Хaнсoн, генерален секретар на Кралската шведска академия на науките.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г.
Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

Първата Нобелова награда за физика е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Само три жени са печелили Нобелова награда за физика. Това са Мария Кюри през 1903 г. и Мария Гьоперт Майер през 1963 г. и Дона Стрикланд през 2018 г.

Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха Артър Ашкин, Жерар Муру и Дона Стрикланд за революционни изобретения в областта на лазерните технологии.
Сред по-известните Нобелови лауреати за физика са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/, Питър Хигс /2013 г./.

Нобелова награда
физика
По статията работи:

3E news