НАЧАЛО » технологии

Транспортно министерство: Към момента няма изградени 5G мрежи у нас

fb
3E news
fb
22-05-2020 12:05:09
fb

В България все още няма действащи безжични мобилни мрежи от пето поколение (5G). Това уверява министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос, предаде БНР. Той припомня, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издава временни разрешения за ползване на радиочестотния спектър за 5G мрежите, но само за тестове.

От отговора му става ясно, че трите големи мобилни оператора са направили вече тестове на 5G в областта на здравеопазването, образованието, промишлеността, забавно- развлекателната сфера. Росен Желязков посочва, че към момента няма изградени и пуснати в експлоатация базови станции за 5G мрежи.

КРС е направила проверка по сигнали, че по време на извънредното положение 5G мрежи са работили. Но Комисията не е установила работещи мрежи и смята за манипулативни публикациите по темата. От министерството на информационните технологии припомнят, че 5G мрежите са предпоставка за ускоряване на цифровата трансформация.

На развитието на интернет на нещата, големите данни, изкуствения интелект и облачните изчисления Европейската комисия разчита за бързото излизане от кризатаq предизвикана от Covid-19, посочва Росен Желязков.

В писмен отговор здравният министър Кирил Ананиев пък цитира данни на Световната здравна организация (СЗО), според които до момента не е установена връзка между използването на 5G и вредата за човека. Министърът посочва, че има само доказан топлинен ефект от въздействието на микровълновите електромагнитни полета върху човека. Както и че СЗО има стандарт за вредно въздействие на вълните и че той е в границата на здравните норми съгласно действащото законодателство.

В писмения си отговор Кирил Ананиев посочва, че от 2018 г. експертен консултативен съвет има за задача да събира проучвания за въздействието на 5G върху здравето и както и проследява научните публикации по темата.

5G мрежи
Министерство на транспорта
По статията работи:

3E news